Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 16:01 |

Kalesija - Novčane kazne osobama koje ne poštuju odluke o samoizolaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Načelnik Općina Kalesija Sead Džafić, koji je ujedno i komandant Kriznog štaba Općine, održao je danas sjednicu tog tijela na kojoj su doneseni zaključci u skladu s preporukama Kriznog štaba Vlade Tuzlanskog kantona i štabova viših nivoa vlasti.

Prema informacijama Kriznog štaba, do sada je za 214 osoba izdato rješenje o samoizolaciji, a pripadnici PS Kalesija od jučer vrše pojačanu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja.

Midhat Hamzić iz PS Kalesija naveo je da osobe kojima su izdata rješenja o samoizolaciji u Saračima, Memićima i Jajićima nisu zatekli u svojim domovima i da će sada uslijediti izricanje novčanih kazni za te osobe koje ugrožavaju stanovništvo.

Direktor Doma zdravlja Kalesija Muhamed Osmanović istakao je da su formirali Krizni štab u JZU Dom zdravlja Kalesija i svakodnevno prate situaciju na terenu.

Dodao je da na području Kalesije ima veliki broj neodgovornih osoba koje su došle iz zemalja u kojima je zavladala pandemija koronavirusa, a koje se nisu prijavile u Higijensko-epidemiološku situaciju JZU Dom zdravlja Kalesija.

Džafić je pozvao građane da se pridržavaju svih naredbi Kriznih štabova, te da smanje boravak na otvorenom, posebno u grupama.

Osim toga, pozvao je i građane koji imaju informaciju da su pojedine osobe došle iz država koje su zahvaćene koronavirusom a nisu se prijavile nadležnim službama da to prijave sanitarnom inspektoru Općine Kalesija.

Na sastanku Kriznog štaba donesen je i Zaključak da inspekcije pojačaju rad na terenu, posebno u trgovinskim radnjama gdje su građani prijavili da je došlo do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica.

Također, zabranjen je rad pijaca na području Kalesije, te naređena dezinfekcija taksi vozila, vozila javnog prevoza, ulica i stambenih zgrada, saopćeno je iz Općine Kalesija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Deset porodica u Kalesiji danas dobilo ključeve od novoizgrađenih stanova

Vatrogasci iz općine Reusch iz Njemačke boravili u Kalesiji

Kalesija - Doček volontera koji su u Turskoj montirali stambene kontejnere

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom