Svijet     | 17.03.2020. 18:17 |

Indija zatvorila Taj Mahal iz straha od širenja koronavirusa

FENA Internet

NEW DELHI,  17. marta (FENA) – Indija je u utorak zatvorila čuveni hram Taj Mahal i druge slavne spomenike u toj južnoazijskoj zemlji zbog pandemije koronavirusa.

Zvaničnici ministarstva turizma saopćili su da deseci hiljada ljudi obilaze "spomenik s ljubavlju" i da je njegovo privremeno zatvaranje od ključnog značaja.

Zapanjujući hram izgrađen od bijelog mramora, smješten u sjevernom gradu Agra, najčuvenija je indijska turistička destinacija i procjenjuje se da ima između sedam i osam miliona posjetilaca svake godine.

Za najmanje 143 indijska spomenika, među kojima je i Taj Mahal, kao i muzeja širom Indije, naređeno je zatvaranje do 31. marta, saopćila je glasnogovornica ministarstva turizma Nanu Bhasin.

Ministar turizma i kulture Prahlad Singh Patel izjavio je da će odluka biti razmotrena nakon perioda zatvaranja nacionalnih spomenika.

Odluka je donesena u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa. Moramo očuvati sigurnost naroda - kazala je Bhasin.

Indija je danas registrovala treći smrtni slučaj od koronavirusa u zapadnoj državi Maharashtra, saopćilo je savezno ministarstvo zdravstva. Šezdesettrogodišnji muškarac, koji se vratio kući iz Dubaija, preminuo je u bolnici u utorak ujutru, saopćio je državni ministar zdravstva Rajesh Tope.

Ta zemlja s 1,3 milijardi stanovnika ima do sada 126 potvrđenih slučajeva koronavirusa, od kojih su 22 strani državljani, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji radi podrške ukrajinskom mirovnom planu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana