Bosna i Hercegovina     | 17.03.2020. 18:46 |

Aktiviran Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (VIDEO)

FENA Saopćenje

ZENICA, 17. marta (FENA) -Na osnovu odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa za teritorij Federacije BiH, na vanrednoj sjednici Zeničko-dobojskog kantona aktiviran je Kantonalni štab civilne zaštite.

- Na sjednici smo razmatrali način podrške Kriznom štabu za praćenje novog koronavirusa pri Ministarstvu zdravstva ZDK, koji je do sada bio veoma efikasan te svojim naredbama i uputama doprinio sprečavanju širenja virusa. Želimo staviti na raspolaganje sve resurse civilne zaštite te biti podrška Kriznom štabu u ovoj situaciji- kazao je Arnel Isak, komandant Štaba i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK.

Odluka o proglašenju stanja nesreće na području FBiH daje Kantonalnom štabu civilne zaštite uporište da može djelovati u smislu angažiranju ljudstva i materijalnih dobara.

Kantonalna uprava civilne zaštite je poduzela odgovarajuće mjere, pa je tako lokalnim zajednicama stavila na raspolaganje šatore koji će služiti kao trijažni centri za oboljele, kako bi se spriječio ulazak infekcije u zdravstvene ustanove. Dva šatora su postavljena ispred Doma zdravlja u Žepču, a kako  se očekuje masovniji dolazak građana tokom predstojećih uskršnjih blagdana, po potrebi će biti postavljeni i u drugim zdravstvenim ustanovama u ZDK.

Kantonalni štab civilne zaštite naložio je općinskim i gradskim štabovima da iznađu prostor za izolaciju osoba za koje se sumnja da su zaražene korona virusom, te je naloženo  općinskim i gradskim sanitarnim inspekcijama da ubrzaju izdavanje rješenja osobama kojima je već određena mjera kućne izolacije, saopštila je Pres-služba ZDK.  

Pogledajte http://fena.ba/video/4149

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13in2q7qzU2NR7hwx0FQ9Bysz8HuCujLV?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nema podataka o materijalnoj šteti na području BiH nakon jutrošnjeg zemljotresa

Premijer ZDK Nezir Pivić obećao pomoć oštećenim domaćinstvima

ZDK nastavlja saradnju sa SOS Dječjim selima u BIH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana