Svijet     | 17.03.2020. 20:47 |

Erdogan raspravljao o Idlibu i migrantskoj krizi s Macronom, Merkel i Johnsonom

FENA Internet

ISTANBUL, 17. marta (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je uglavnom raspravljao o migrantskoj krizi, te o situaciji u posljednjoj preostaloj pobunjeničkoj enklavi u Siriji, Idlibu, s čelnicima Francuske, Njemačke  i Britanije.

Četverostrana videokonferencija u kojoj su učestvovali francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Johnson uslijedila je nakon što je Turska odlučila u prošlom mjesecu da otvori granice za izbjeglice koje nastoje da se domognu Evrope.

Taj potez je izazvao napetosti s Bruxellesom i sa susjednom Grčkom nakon što se na hiljade migranata nagomilalo na grčko-turskoj granici.

O "humanitarnoj pomoć za Idlib i izbjegličkom pitanju" je raspravljano na telekonferenciji, pored ostalih pitanja, među kojima je i libijska kriza.

Erdoganov potez na otvaranju kapija za izbjeglice koje se kreću prema Evropi uslijedio je nakon što je više od 50 turskih vojnika ubijeno u vatri sirijskih vladnih snaga u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib u februaru.

Turska je ugostila oko četiri miliona izbjeglica - od kojih su većina Sirijci - i traži veću pomoć Evropske unije u jeku strahovanja od novog priliva izbjeglica iz Idliba, gdje vladine snage uz rusku zračnu podršku vode ofanzivu u cilju preuzimanja kontrole nad preostalom teritorijom.

Zbog rastućeg strahga od širenja COVID-19, danas je održana videokonferencija, umjesto sastanka licem u lice u Istanbulu koji je predložio Erdogan.

Četvero čelnika također je raspravljalo o "zajedničkoj akciji protiv koronavirusa", objavio je u tweetu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Turska ima 47 potvrđenih slučaja koronavirusa bez ijednog smrtnog ishoda, prenosi  AFP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Erdogan: Podizanje svijesti o izraelskim varvarstvima jedna od glavnih dužnosti Turske

Eurozastupnik Nemec: Inicirana rasprava o izborima u Srbiji kako bi došlo do neovisne istrage

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo