Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 12:14 |

Za uređenje Spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 30.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasminom Fazlić ugostio predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. godine Fikreta Grabovicu sa kojim je razgovarao o finansiranju projekta "Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva".

Ajnadžić je informirao Grabovicu da je Općina Centar u budžetu za 2020. godinu obezbijedila 30.000 KM na ime sufinansiranja pripremnih i nužnih radova uređenja prostora u kojem će biti smještena "Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva".

Ugovor sa izvođačem je potpisan, a radovi na uređenju prostora bi trebali započeti ovih dana.

Ranije je načelnik Ajnadžić sa Grabovicom potpisao ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Džidžikovac 3 (površine 74 kvadratnih metara, sa mjesečnim iznosom zakupnine od 1 KM/m2). Potpisivanjem pomenutog ugovora Općina Centar je ustupila prostor za smještaj "Spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva".

Grabovica je izrazio veliku zahvalnost Ajnadžiću i Općinskom vijeću što su imali sluha za tako značajan projekat.

- Nadamo se da će po uzoru na Općinu Centar i drugi nivoi vlasti prepoznati značaj projekta i u skladu sa mogućnostima izdvojiti nedostajuća finansijska sredstva s obzirom na to da nam je na osnovu procjene potrebno ukupno 100.000 KM kako bi prostor bio stavljen u funkciju. Bez podrške Općine Centar sigurno sada ne bismo bili ovako blizu realizacije projekta, jer samo potraga za prostorom trajala je godinama - poručio je Grabovica.

Ajnadžić je kazao da ne smijemo zaboraviti 1.425 dana opsade, 1.601 nevino ubijeno dijete, 12.000 ubijenih civila i građana Sarajeva bez obzira na ime, prezime, vjeru i naciju.

- Osim prostora koji smo ustupili za "Spomen sobu za ubijenu djecu Sarajeva", izdvojili smo i 30.000 KM za sufinansiranje uređenja prostora. Bilo bi dobro kada bi se u realizaciju projekta uključile i ostale lokalne zajednice. Ne smijemo zaboraviti stradanja naših građana, naročito djece, a "Spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva" će zasigurno biti mjesto koje će podsjećati i opominjati - naglasio je Ajnadžić, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije