Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 13:41 |

Reis Kavazović: U džamijama se obustavlja obavljanje namaza i džume

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izdao je danas instrukciju imamima i džematskim odborima Islamske zajednice u BiH, koja se ima primjenjivati na području teritorije Bosne i Hercegovine.

U instrukciji je naglašeno da se obustavlja do daljnjeg obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma-namaza.

Ezanom će imam ili mujezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena, i sami će klanjati u džamiji dnevne namaze.

Muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim domovima, a umjesto dolaska na džumu muslimani će klanjati podne-namaz u svojim kućama.

Također, imam, mujezin i članovi džematskog odbora će jedini klanjati džuma-namaz u džamiji kako bi se sačuvao kontinuitet obavljanja džume.

Ukoliko mujezin ili neko od članova džematskog odbora spada u rizičnu skupinu građana onda neće prisustvovati obredu džuma-namaza.

Svi prisutni su dužni poštovati pooštrene mjere zaštite od širenja zaraze kao i poštovati ranije preporuke Islamske zajednice o dužini hutbe i nezadržavanju u džamijskim prostorima. 

Provođenje svih vanrednih mjera dok traje kriza uzrokovana širenjem koronavirusa je u nadležnosti imama i džematskog odbora.

Preporučuje se da svi medžlisi, a po mogućnosti i džemati, imaju dežurni broj telefona na koji će se članovi i pripadnici zajednice moći informisati o odlukama IZ u BiH, ali i zatražiti pomoć i savjet.

Preporuka je i da na svakoj džamiji bude istaknuto jasno obavještenje o zatvaranju džamije.

U duhu preporuka reisu-l-uleme i Vijeća muftija mešihati i krovne organizacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su već izdale vlastite preporuke na osnovu uputa svake države pojedinačno i to će nastaviti činiti i ubuduće.

Vojno muftijstvo će, s obzirom na specifičnost rada u komandama jedinica a vodeći se ovom instrukcijom, sačiniti posebno uputstvo za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, javlja MINA.

Reis Kavazović je preporuke donio u svjetlu najnovijih mjera i preporuka koje su jučer i sinoć proglasili nadležni državni i entitetski organi Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Organiziran iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave

Islamska zajednica - Dodatni napori za pomoć narodu Gaze

Reisu-l-ulemu posjetili imami iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo