Bosna i Hercegovina     | 18.03.2020. 17:28 |

MCPBiH uputilo poruku žiteljima BiH povodom aktuelne situacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. marta (FENA) - Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCPBiH) oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem se obraća žiteljima Bosne i Hercegovine povodom aktuelne situacije, uz poruku kako 'zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa'.

- Ovih dana svakodnevno slušate brojne instrukcije, naredbe, upute o ponašanju u vanrednim uvjetima u kojima se naša država našla. Vaši životi ne sliče onim od prije nekoliko dana. No, to nikako ne znači da vaš optimizam, hrabrost i duh trebaju klonuti.Uvjereni smo da nije jednostavno slušati stalno i nanovo naredbe i oštre zahtjeve za discipliniranim ponašanjem, ali vaše zdravlje nije i ne smije biti prepušteno slučajnosti i nemaru - poručuju iz MCP-a BiH.

Istovremeno, podsjećaju kako zdravlje ovisi ponajprije od nas samih i uvažavanja instrukcija koje svi svakodnevno dobivamo.

- Najvažnija instrukcija je ne kretati se. Ostati doma i organizirati život u tom okružju. Ako to radite vi štite živote drugih obitelji, a ako to rade drugi štite život vaše obitelji - navodi se.

Tim povodom, iz Ministarstva citiraju riječi jedne mlade osobe, pacijentice onkološkog odjela u Sarajevu:

- U slučaju Corone, s kim god da ja dođem, otpast ću jer sam onkološki pacijent. I nisam jedina! Koliko li nas samo ima koji ćemo otpasti! Mislite na nas i molim vas ostanite kući - riječi su mlade pacijentice za koje u MCP-u BiH kažu da su važnije od svih institucionalnih apela i odluka, naredbi i zabrana "jer su riječi čovjeka koji želi život kao i svi mi"...

Stoga, iz Ministarstva apeliraju na sve građane da poštuju mjere smanjenog kretanja...te da nipošto ne prešute svoj boravak u inozemstvu, "jer će s vama u BiH možda ući i Coronavirus zbog čega će vaši najbliži oboljeti"!

- Nemojte odlaziti u domove zdravlja zbog straha, pozovite nadležne službe da dođu do vas, jer ako odete vaš povratak doma može biti presudan za zdravlje vaših najmilijih. Nemojte zanemariti pranje ruku, higijenu odjeće i obuće jer možda vaše ruke nose Corona virus u vaš dom. Nemojte reći da niste znali jer zdravlje nije u rukama drugih nego u našim rukama - upozoravaju iz MCPBiH...

Istovremeno, iz tog ministarstva su uputili poruku djeci i omladini Bosne i Hercegovine, uz ocjenu da nema vrijednije i bolje omladine od ove koja živi, raste, odgaja se i školuje u BiH.

- Pokažite najbolje od sebe i u ovim teškim danima za vas i vaše roditelje. Ostajte doma. Igrajte se doma...Kreirajte obrazovne webinare za vaše vršnjake i neka imaju više pregleda od svih youtubera. Pokažite da youtube može biti najbolja obrazovna platforma - poruka je upućena najmlađoj populaciji...

Zamoljeni su, usto, da poštujtu molbe roditelja da ostanu doma. 

- Pomozite svojim roditeljima u starijim da i oni ove teške dane provedu družeći se i u ljubavi s vama. I ne zaboravite: Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi - navodi se, između ostalog, u poruci upućenoj najmlađima.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bošnjak: Olimpijska godina prilika za pokretanje novih projekta u sportu

Kavazović: Neka svi budu obuhvaćeni bajramskom radošću (VIDEO)

Kavazović: Neka svi budu obuhvaćeni bajramskom radošću

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana