Svijet     | 19.03.2020. 16:50 |

Zovko pozdravila aktiviranje Mehanizma EU u borbi protiv koronavirusa

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 19. ožujka (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je brzo djelovanje Europske unije i aktiviranje Mehanizma Unije za civilnu zaštitu u zajedničkoj borbi pri suzbijanju pandemije koronavirusa.

 "Trenutna situacija prikazuje koliko je Mehanizam značajan i učinkovit u svom djelovanju, kao što sam i naglašavala prilikom rada na unaprjeđenju Mehanizma koji je dosad aktiviran više od 330 puta i čija je svrha zaštita svakog građanina Europske unije prilikom prirodne, zdravstvene ili ljudski uvjetovane katastrofe", navodi zastupnica Zovko.

 Napominje kako je Mehanizam, kao trenutni odgovor na pandemiju koronavirusa, korišten za koordinaciju i sufinanciranje dostave preko 30,5 tona zdravstvenih potrepština Kini i zaštitnog materijala Italiji, a pomogao je i u vraćanju europskih građana iz područja Wuhana te s broda za krstarenje Diamond Princess usidrenog u Yokohami.

 Također, na nedavnom kriznom sastanku ministara unutarnjih poslova država članica odlučeno je da će se Mehanizam zajednički koristiti kako bi se što uspješnije suzbilo širenje zaraze koronavirusom.

 "Mehanizam će omogućiti osiguravanje osoblja, respiratornih aparata i druge opreme kako bi se umanjile nestašice i što učinkovitije obuzdalo širenje koronavirusa", ističe Zovko koja je pohvalila djelovanje i solidarnost europskih institucija "u ovoj situaciji bez presedana". 

 "Pozdravljam zaključke sastanaka Europskog vijeća o prioritetima u otklanjanju posljedica koronavirusa i zaključke Europske komisije o nizu mjera za smanjenje širenja koronavirusa, a posebno današnju odluku Komisije o stvaranju strateške zalihe medicinske opreme u sustavu RescEU koja uključuje zaštitne maske, respiratore i ostalu medicinsku opremu prijeko potrebnu državama članicama u borbi protiv ove pošasti", kazala je.

 Uz to, Zovko je izrazila podršku i zahvalnost Vladi Republike Hrvatske, Ravnateljstvu civilne zaštite i ostalim institucijama koje čine sve kako bi zaštitili građane Republike Hrvatske.

 "Pozdravljam i pohvaljujem rad Vlade RH, Stožera civilne zaštite RH i zdravstvenih djelatnika u zaštiti građana Republike Hrvatske od pandemije koronavirusa. Pozivam građane da pozorno prate i poštuju sve mjere i upute Stožera civilne zaštite RH i epidemiologa kako bismo maksimalno usporili širenje virusa i zaštitili sebe i one najslabije među nama. Za najnovije i provjerene informacije i upute posjetite Vladinu stranicu Koronavirus.hr ili nazovite broj 113", kazala je zastupnica Zovko, priopćio je u četvrtak Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Zovko: BiH treba slijediti primjer Crne Gore i hitno postići dogovor s Frontexom

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo