Svijet     | 19.03.2020. 16:49 |

O'Brien prisustvuje Danu pobjede u Moskvi umjesto Trumpa

FENA Internet

MOSKVA, 19. marta (FENA) - Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien otputovat će u  Moskvu kako bi prisustvovao ruskoj proslavi Dana pobjede u maju, saopćio je u četvrtak amerčki ambasador u Rusiji John Sullivan.

Predsjednik Vladimir Putin predvodit će tradicionalnu godišnju paradu 9. maja kojom se obilježava pobjeda Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom i koja se koristi kao prilika za iskazivanje ruske vojne moći.

Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država pali su na najniži nivo od Hladnog rata, zategnuti brojnim sporenjima između dvije zemlje.

Rusija je pozvala američkog predsjednika Donalda Trumpa da prisustvuje paradi 9. maja, ali je on to odbio. Američki zvaničnici kazali su kako je on želio da ide, ali se suočio s pritiskom svojih savjetnika da ne ode na to putovanje.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien predvodit će američku delegaciju na skupu umjesto Trumpa, navodi ambasador Sullivan u današnjem saopćenju ambasade.

- Ova delegacija na visokom nivou naglašava predanost Sjedinjenih Država odavanju počasti zajedničkoj žrtvi saveznika i naroda Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza koji su uložili toliko mnogo u sigurniji svijet za sviju - navodi ambasador.

Širenje novog koronavirusa potegnulo je pitanje da li će se parada 9. maja i održati, ali je Kremlj saopćio da se pripreme za nju odvijaju normalnim tokom, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Svečano otvoren put Rašljani-Srebrenik

Novi napad dronovima na ciljeve u Moskvi, Rusija optužuje 'teroristički režim u Kijevu'

Posjeta papinskog predstavnika Moskvi fokusirala se na humanitarna pitanja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu