Regija     | 20.03.2020. 10:42 |

Janša pozvao Slovence da se drže restrikcija, oštar prema prijašnjoj vladi

FENA Agencije

LJUBLJANA, 20. ožujka (FENA) - Slovenski premijer Janez Janša pozvao je građane da poštuju stroge restrikcije radi obuzdavanja epidemije korona virusa, a prijašnju vladu Marjana Šareca je optužio da nije pravodobno reagirala kako bi se ograničio uvoz opasnog virusa iz susjedne Italije.

"Ni najdrastičnije mjere neće imati učinka ako ne budemo svjesni da je svatko među nama i dio problema i dio rješenja. Virus širimo mi kao pojedinci i samo kao pojedinci možemo barem usporiti širenje infekcije", kazao je Janša u video poruci naciji koju su objavili slovenski mediji.

Nove mjere, koje su u petak stupila na snagu, uključuje strogu zabranu svakog kretanja i okupljanja više pojedinaca na javnim mjestima i površinama, navodi Hina.

"Pandemija virusa i kriza koju je izazvala mijenja svijet i ne znamo koliko će trajati, ali ako učinimo sve što je potrebno onda ćemo tu opasnost zasigurno nadvladati i jednom biti u stanju opet normalno živjeti dalje", kazao je Janša i zahvalio svima onima koji u sadašnjoj situaciji daju sve od sebe kako bi se spriječilo širenje virusa.

Istodobno, Janša je za kašnjenje u pripremama na epidemiju optužio prijašnju vladu Marjana Šareca od koje je njegova vlada preuzela poslove prije manje od tjedan dana.

"Druge su europske države imale pripremljene planove, a u Sloveniji smo s reakcijom kasnili. Promatrali smo ono što se događa u sjevernoj Italiji. Nije se htjelo vjerovati da virus iz sjeverne Italije može doći do Slovenije prije nego do Rima ili Sicilije", kazao je Janša.

Po njegovim riječima, prijašnja vlada, u vrijeme kad je epidemija u sjevernoj Italiji bila u punom zamahu, nije dala nikakve naputke građanima u vezi odlaska u tu zemlju u kritično vrijeme kada su u Sloveniji bili školski praznici, kada mnogi idu u Italiju na skijanje ili odmor, a rijetki su bili i pozivi stručnjaka da bi to trebalo učiniti.

"Govorili su da imamo državni plan za dolazeću epidemiju, ali to je bio plan za epidemiju obične gripe, da imamo dovoljno zaštitne opreme, a zatekli smo praktično prazna skladišta, a nije postojao niti plan nabave tih sredstava. Dočekao nas je kaos", kazao je u video poruci građanstvu Janša u vezi stanja koje je zatekao preuzimajući vladu.

Kritizirao je raniju vladu i zato jer je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi s koronavirusom održana tek 9. ožujka, iako je on taj sastanak u ime stranke predložio tri tjedna ranije.

Janša je ustvrdio da je njegova vlada, koja je prisegnula prošle subote, odmah morala preuzeti kontrolu situacije i formirati krizni stožer, te da se zatekla u teškoj situaciji jer je morala djelovati odmah, a nikakvih planova i pripremljenih odluka stare vlade nije bilo.

Slovenski premijer rekao je da njegova vlada prati način na koji se s virusom bore zemlje koje su se na vrijeme pripremile i primjenjuje mjere, među kojima i one radikalne o ograničavanju svih socijalnih kontakata.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo