Korona virus

Pooštrene mjere KŠ CZ u BPK Goražde nakon prvog slučaja koronavirusa

Tekst: Elma Geca, Foto/FENA:Elma Geca

GORAŽDE, 20. marta (FENA) - Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici donio je set novih naredbi, nakon što je zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Goraždu.

Potvrđena je naredba od sinoć o obustavi rada svih privrednih subjekata u industrijskoj zoni "Pobjeda“ na 15 dana, s tim da se dozvoljava ulaz i izlaz roba uz pratnju policije. Radnicima je, ukoliko se nalaze na radnim mjestima, naređeno da napuste industrijsku zonu "Pobjeda“ i idu u samoizolaciju.

Naredbom Kantonalnog štaba civilne zaštite potpuno je zabranjeno kretanje osobama mlađim od 18 i starijima od 65 godina, u narednih 15 dana. Takođe, zabranjeno je i zadržavanje na javnim mjestima za više od tri osobe, kao i vožnja u automobilima više od dvije osobe.

Kantonalni štab civilne zaštite do daljnjeg je ograničio rad do 18 sati u djelatnosti trgovine na području BPK Goražde, izuzev apotekama, benzinskim pumpama i pekarama.

Naređena je potpuna samoizolacija osobama kojima je izdato rješenje o izolaciji te se naređuje pridržavanje naredbi i smanjivanje kontakata sa ostalim članovima porodica na minimum.

Naredbom je naložena i uspostava tima koji će pomagati Direkciji robnih rezervi BPK Goražde oko nabavki neophodnih dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme.

Kantonalnoj bolnici i domovima zdravlja u svim lokalnim zajednicama naređeno je da kantonalni štab obavijeste o svojim zaposlenicima čiji su članovi užih porodica zaposleni u industrijskoj zoni "Pobjeda“. Takođe ovim zdravstvenim ustanovama izdata je i naredba da Kantonalnom štabu civilne zaštite hitno dostave protokole i planove o postupanju sa oboljelima.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove naređeno je da štabu hitno dostavi spisak osoba kojima je do sada izdato rješenje o izolaciji. Sve naredbe stupaju na snagu odmah.

Niz pooštrenih naredbi usvojen je nakon što je potvrđen prvi slučaj koronavirusa kod direktorice kompanije namjenske industrije "Ginex“, koja posluje u industrijskoj zoni "Pobjeda“.

Privremeno je danas iz preventivnih razloga obustavljen i rad privrednih subjekata u industrijskoj zoni Vitkovići.

(FENA) L.A.