Svijet     | 20.03.2020. 14:03 |

Kina finansirala izgradnju centra za liječenje od koronavirusa u Zimbabveu

FENA Internet

HARARE, 20. marta (FENA) - Zimbabveanski predsjednik Emmerson Mnangagwa zahvalio se Kini i drugim zemljama na pomoći koju su pružili Zimbabveu dok pojačava svoj plan pripravnosti i odgovora na epidemiju bolesti COVID-19.

Predsjednik je govorio povodom pokretanja plana pripravnosti i odgovora Zimbabvea na COVID-19.

- Želio bih se zahvaliti na pomoći koju su do sada pružile vlade Narodne Republike Kine i Ujedinjenog Kraljevstva - kazao je Mnangagwa.

Kina je finansirala obnovu i nadogradnju, koja je trenutno u toku, vodećeg zimbabveanskog centra za izolaciju i liječenje, bolnice Wilkins u Harareu.

Kina također ima medicinski tim u Zimbabveu koji pomaže medicinskom osoblju te zemlje podučavajući ga u liječenju COVID-19.

Zimbabve nije zabilježio nijedan potvrđeni slučaj virusa, a Mnangagwa je u utorak proglasio COVID-19 nacionalnom katastrofom, što je omogućilo vladi da mobilizira resurse za borbu protiv epidemije.

On je također zabranio javna okupljanja, uključujući i proslavu nacionalne nezavisnosti zakazanu za naredni mjesec u Bulawayu, u okviru mjera predostrožnosti protiv širenja virusa.

Mnangagwa je kazao da će plan nacionalne pripravnosti i odgovora, s budžetom od 26,4 miliona dolara, omogućiti njegovoj zemlji integriranu i koordiniranu strategiju borbe usmjerenu na prevenciju COVID-19 u Zimbabveu i ublažavanje njenih posljedica.

- Uz visoku prevalenciju HIV-a od 14 posto u Zimbabveu, pothranjenost i druge neprenosive bolesti, posebno među djecom, duboko smo zabrinuti posljedicama koje bi COVID-19 mogao imati u  Zimbabveu - kazao je on, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo