Bosna i Hercegovina     | 20.03.2020. 14:27 |

JU Dom-porodica skrbi o 82 djece bez roditeljskog staranja i jednoj trudnici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 20. marta (FENA) – Javna ustanova Dom-porodica Zenica, koja trenutno skrbi o 82 štićenika bez roditeljskog staranja, oformila je i vlastiti krizni štab za borbu protiv koronavirusa - kazala je u izjavi za Fenu direktorica Draženka Subašić.

Ona napominje kako bliski srodnici ne mogu posjećivati tu djecu u ustanovi, niti djeca mogu odlaziti na nekoliko dana rodbini, jer je cilj da se svi zajedno zaštite od pandemije koronavirusa.

-Ono što je specifično za našu ustanovu je to da nemamo mogućnost da nekoga pošaljemo kući, da radi od kuće, nego smo svi ovdje. Potrebno je njihovo vrijeme osmisliti, da se ne bi desile neke neželjene pojave, poput izlazaka iz Doma, jer je, po naredni Federalnog kriznog štaba, štićenicima zabranjeno izlaziti. Za sada to uspijevamo iskontrolisati - ističe Subašić. 

Planovi rada sa djecom, napominje, potpuno su se prilagodili aktuelnom trenutku i djeca sada, učenje organiziraju dva puta dnevno. Umjesto jednom, kako je bilo predviđeno u "normalnim“ uslovima.

-Moram reći da su djeca za sada razumna, da su svjesna situacije te prihvataju sve mjere koje poduzimamo. Veliki je za nas izazov on-line škola, zato što su to djeca različitog uzrasta, razreda, zanimanja...pa je veoma izazovno sve te zadaće popratiti - objašnjava Subašić, koja dodaje da su aktivirali sve resurse koje imaju unutar zgrade da bi štićenicima olakšali boravak u zgradi novonastalim okolnostima. 

Osim izazova kako osmisliti život u karantinskim uslovima za toliki broj djece različitog uzrasta, on ističe kako su suočeni i s još jednim, nesvakidašnjim i potpuno specifičnim izazovom.

-U našoj je ustanovi trenutno zbrinuta i jedna trudnica, za koju očekujemo da se početkom aprila porodi. Poduzeli smo sve mjere kako da zaštitimo i zdravlje te majke - ističe Subašić.

Ona dodaje da su i svi njihovi štićenici, koji su uzrasta od "nula do 25 godina starosti“, trenutno na vrlo zadovoljavajućem zdravstvenom nivou te da nemaju prehlađene niti djece sa infekcijama respiratornog trakta.

-Nadamo se da će takvo stanje i ostati. Ali, pripremili smo, odnosno odvojili prostor za slučaj da budemo imali djece koja su bolesna od infekcija respiratornog trakta, kako bismo ih izdvojili od druge djece - kaže Subašić.

Napominje da ustanova prati naredbe svih kriznih štabova, a imaju i jako dobru saradnju sa Higijensko-epidemiološkom službom Zenice.

-Imali smo jednu zaposlenicu koja je bila vani i ona je trenutno u izolaciji. Očekuje se, ukoliko sve bude uredu, da se početkom aprila vrati na posao. Snalazimo se i za sada imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava, ali ne znamo koliko će ova situacija trajati pa se nadamo da ćemo biti u situaciji da, ako nam zaista zafali, da ćemo, u saradnji sa Civilnom zaštitom, dobiti ta sredstva - nada se Subašić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Općina Centar-Zaštitna oprema i sredstva za dezinfekciju za potrebe Doma Bjelave

Sporazum o suradnji u procesu smještaja i boravka studenata Doma Bjelave

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta