Ekonomija     | 20.03.2020. 15:49 |

TZKS - Preusmjeriti sredstva na saniranje negativnih ekonomskih efekata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Turistička zajednica Kantona Sarajevo je na hitnim sjednicama svih njenih organa jednoglasno usvojila odluku da sredstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u iznosu od 1.000.000 KM, koja su bila  planirana za investiranje u projekte u 2020. godini, preusmjeri na saniranje negativnih ekonomskih efekata izazvanih pandemijom koronavirusa na sektor turizma.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo smatra da je u ovim trenucima bitno hitno reagovati kako bi se zadržala radna mjesta u sektoru koji je najviše pogođen i najviše finansijske efekte trpi zbog novonastale situacije.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo danas je uputila navedenu inicijativu Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te zamolila da je resorno ministarstvo hitno proslijedi na usvajanje na narednoj sjednici Vlade KS.

Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo podrži prijedlog Turističke zajednice KS, sredstva bi bila dodijeljena, u skladu sa jasno uspostavljenim kriterijima, onim subjektima koji su imali najveći broj prijavljenih noćenja i gostiju, a uredno su izmirivali zakonske obaveze prema Turističkoj zajednici KS.

Od navedenih sredstava 80 posto će biti raspodijeljeno hotelijerima, 15 posto incoming agencijama i pet posto turističkim vodičima - saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'