Bosna i Hercegovina     | 21.03.2020. 16:03 |

Krizni štab Brčko Distrikta BiH: U toku nabavka zaštitne opreme iz Kine

FENA Saopćenje

BRČKO, 21.marta, (FENA) - Bezbjednosna situacija u Brčko Distriktu BiH je zadovoljavajuća što znači da se naredbe koje su izdate u prethodnom periodu uglavnom poštuju. I dalje su problem osobe koje ne poštuju mjere zabrane, izjavio je na konferenciji za medije Kriznog štaba gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić.

-Pokrenuli smo određene procedure hitne nabavke za nedostajuću zaštitnu opremu. Riječ je zaštitnoj opremi i odijelima iz NR Kine koja su se u iskustvima te zemlje pokazala kao adekvatna. Riječ je o provjerenoj opremi koja bi mogla biti dostavljena u naredna tri dana. Također, uputili smo preporuku prema nadležnim institucijama BiH o zatvaranju granica i preporuku o obustavi međugradskog javnog prijevoza - izjavio je Milić.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović je istakao dobru saradnju Odjeljenja za javnu sigurnost s policijom, inspektoratom, Javnom zdravstvenom ustanovom i svima onima koji su uključeni u prevenciju pojave i širenja koronavirusa.

-Jučer smo stupili u kontakt s Oružanim snagama BiH i u protekla 24 sata obezbijedili određene kapacitete kada je u pitanju šatorski smještaj, takozvani izolatorij, za one koji prelaze granicu u narednom periodu. Također smo osigurali karantinski smještaj u prostoru Tehničke škole, otprilike 110 mjesta, za sve one za koje se utvrdi da su zaraženi koronavirusom. Pored toga svakodnevno vršimo dezinfekciju javnih površina i javnih objekata na području Brčko Distrikta BiH - izjavio je Zaimović.   

Šef policije Brčko Distrikta BiH Goran Pisić je kazao da će policija ići s preporukom Kriznom štabu o zabrani okupljanja tri i više osoba na javnim mjestima, osim ako je riječ o okupljanju po službenoj dužnosti ili o članovima porodice. Inspektoratu je naloženo da izvrši kontrolu prodajnih objekata u kojima se, prema prijavama građana, ne poštuje naredba o nošenju maski i rukavica, istakao je Pisić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'