Svijet     | 23.03.2020. 09:36 |

Zovko: Hrvatska treba biti prioritet pri raspodjeli medicinske pomoći EU

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 23. ožujka (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko izrazila je duboko žaljenje i zabrinutost zbog snažnog potresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske te pozvala građane na solidarnost, smirenost i povrh svega društvenu odgovornost.

"U mislima sam s građanima Zagreba u ovim teškim trenutcima punim izazova. Još jednom pozivam građane da pomognu onima kojima je pomoć potrebna i da ostanu smireni. Još uvijek smo suočeni s rizikom daljnjeg širenja koronavirusa i dužnost nam je da kao odgovorni građani poštujemo upute Stožera civilne zaštite, Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija", poručila je Zovko.

Pozvala je i Europsku uniju da osigura odgovarajuću koordiniranu pomoć za Zagreb. 

„Potres u Zagrebu značajno će utjecati na mjere koje Hrvatska provodi u borbi protiv pandemije koronavirusa.  Stoga apeliram na povjerenika za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča da učini sve što je u njegovoj moći da Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu osigura pravovremenu pomoć u ovim kriznim trenutcima. Hrvatska sada treba biti prioritet u raspodjeli medicinske pomoći Europske unije", poručila je Zovko.

Također, pozvala je EU da medicinsku i drugu pomoć potrebnu Hrvatskoj i Zagrebu za saniranje štete nastale potresom osigura iz programa RescEU, kao i iz Fonda za solidarnost Europske unije (EUSF), koji je i uspostavljen s ciljem pružanja pomoći i izražavanja solidarnosti s regijama u Europi pogođenima prirodnom katastrofom, priopćeno je iz Europske pučke stranke (EPP).

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom