Svijet     | 23.03.2020. 11:35 |

Norveška - UN stvaraju globalni fond za borbu protiv koronavirusa

FENA Internet

OSLO, 23. marta (FENA) - Ujedinjene nacije stvorit će fond za sprečavanje širenja koronavirusa i pomoć u liječenju pacijenata širom svijeta, saopćila je Norveška u ponedjeljak.

Cilj fonda je pomoć zemljama u razvoju sa slabim zdravstvenim sistemima u bavljenju krizom kao i ublažavanje dugoročnih posljedica. Ujedinjene nacije mogle bi zvanično objaviti stvaranje fonda u ovoj sedmici, saopćilo je norveško ministarstvo vanjskih poslova.

Norveška, koja je predložila stvaranje fonda, nije objavila koliko će novca uložiti u tu inicijativu, sličnu fondu UN-a za odgovor na ebolu.

- Želimo osigurati da ti napori budu što je više moguće jedinstveni i da se pokrenu što je ranije moguće - izjavila je Reutersu ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soereide.

Skoro 340.000 ljudi zaraženo je novim kronavirusom širom svijeta i više od 14.500 je preminulo, dok broj preminulih u Italiji nadmašuje onaj u Kini, gdje je epidemija počela, sudeći po Reutersovim brojkama.

U Africi, Angola, Eritreja i Uganda potvrdile su prve slučajeve, dok se virus širi tim kontinentom uprkos naporima vlada da ga obuzdaju.

Na Bliskom istoku, prva dva slučaja koronavirusa potvrđena su u gusto naseljenom Pojasu Gaze u nedjelju.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u četvrtak je pozvao bogate zemlje da ne razmišljaju samo o svojim građanima, nego da pomognu manje pripravnim zemljama u bavljenju krizom.

- Bogate zemlje ne smiju se uvjeravati da je jedini način da se bave svojim građanima. U interesu je bogate zemlje da doprinese globalnom odgovoru, jer kriza može doći odsvuda, u bilo kom momentu - izjavio je on novinarima, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta