Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 11:50 |

Bugojanka Jasmina Čehaja: Šivenjem maski doprinosimo borbi protiv koronavirusa

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 24. marta (FENA) - Vlasnici mnogih bh. kompanija stavili su na raspolaganje svoje proizvodne kapacitete, s ciljem sprječavanja pojave i širenja koronavirusa, od kojeg u svijetu obolijeva sve veći broj ljudi.

Takvi primjeri zabilježeni su i na području bugojanske općine, u kojoj trenutno nema osoba zaraženih virusom COVID-19, međutim značajan broj građana nalazi se u samoizolaciji.

Od prije nekoliko dana, izradom zaštitnih maski počeli su se baviti i u obrtničkoj radnji Yasmeen's design, vlasnice Jasmine Čehaja na čiji se poziv, da se volonterski uključe u izradu ovih maski, odazvalo nekoliko vrijednih žena.   

To su Jasmina Mlaćo, Lejla Nuspahić, Alma Malkić, Fatima Crnčević Zulum, Ismeta, Sadija i Azra Čehaja, Nermina Jašarević i Ekrema Topić.

- Velika potražnja i nedostatak zaštitnih maski za lice, bili su razlozi da smo raspoložive kapacitete, mašine i repromaterijal usmjerili u pravcu podrške borbi protiv koronavirusa. Na inicijativu dr. Irhade Strukar počeli smo proizvodnju zaštinih maski i odjela za Javnu ustanovu „Dom zdravlja“ - naglasila je.

Ističe da obrtnička radnja uspješno posluje već dvije godine i da se donedavno bavila proizvodnjom prekrivača, jastuka i sjedalica za baštenske garniture, te u posljednje vrijeme radnih uniformi i ženskih torbi.

- Shvatili smo težini situacije i odlučili da pomognemo u prevazilaženju novonastale situacije. U početku smo prodali manji broj maski kako bismo mogli nabaviti repromaterijal za nove, koje smo dijelili građanima kojima je to bilo potrebno – kazala je.

Radi se, dodaje, o dvoslojnim višekratnim maskama koje se mogu prati i ponovo koristiti, od kojih je određen broj doniran bugojanskim vatrogascima, radnicima „Čistoće“, i članovima „Crvenog križa“ u Bugojnu.

 -I u najtežim vremenima ima divnih ljudi, koji se nesebično zalažu da pomognu drugima. Posebno bih istakla koleginicu Jasminu Mlaćo koja je, na kućne adrese jednog broja starih osoba, dostavila zaštitne maske iz naše proizvodnje - kazala je Jasmina Čehaja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!