Ekonomija     | 24.03.2020. 14:43 |

Porezna uprava FBiH obustavila i zabranila fizički kontakt i rad sa strankama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Iz Porezne uprave Federacije BiH izvjestili su porezne obveznike da pokušavaju da organiziraju obavljanje poslova u mjeri i na način kako je to moguće, kako bi zaštitili zdravlje svih građana.

- Porezna uprava je u skladu s donesenim preventivnim mjerama i shodno zaključku Vlade FBiH obustavila i zabranila fizički kontakt i rad sa strankama, te zabranila ulazak u poslovne prostorije Porezne uprave Federacije BiH. To smo učinili i zbog toga što je zbog boravka lica zaraženog koronavirusom jedna naša cijela ispostava, odnosno svi njeni zaposlenici, rješenjem poslani u izolaciju - navode iz Porezna uprave FBiH u saopćenju za javnost.

Obavjestili su porezne obveznike da će se komunikacija sa strankama obavljati isključivo pisanim putem preko pošte, e-maila, faksom i telefonom.

Porezni obveznici i stranke ne treba da dolaze u Poreznu upravu, već sve svoje porezne prijave i podneske mogu podnijeti putem pošte, elektronski e-mailom, faksom, a sve informacije mogu dobiti i putem telefona.

U cilju olakšanja poslovanja, Porezna uprava je produžila rokove za podnošenje poreznih prijava:   

- Prijava poreza na dobit za pravna lica - Obrazac PP-801, Obrazac PP-802, Obrazac PP-803, Obrazac PP-804 i Obrazac PP-805 za 2019. godinu do 30. aprila ove godine;

- Godišnja prijava poreza na dohodak - Obrazac GPD-1051 za 2019. godinu do 30. aprila ove godine;

- Prijave plaćenog poreza na dohodak i doprinosa specifikacije: Obrazac-2001 i Obrazac 20001-A, za plaće isplaćene u martu dostaviti do 30. aprila ove godine i za plaće isplaćene u aprilu dostaviti do 31. maja ove godine;

- Samostalni obrtnici za plaćene doprinose u martu Obrazac-2002 ili 2002-A dostaviti do 30. aprila ove godine, a plaćene doprinose u aprilu dostaviti do 31.maja ove godine;

- Prijave obračunate plaće, plaćenog poreza na dohodak i doprinosa, Obrazac  MIP-1023 za plaće isplaćene u martu dostaviti do 30.04. ove godine i za plaće isplaćene u aprilu dostaviti do 31. maja ove godine.

Prijave/promjene/odjave osiguranja u Jedinstvenom sistemu Obrazac JS 3100 i JS 3120 porezni obveznici mogu poslati poštom, faksom ili skenirane na e-mail.

Porezni obveznici će s obzirom na novonastalu situaciju porezne prijave i obrasce dostavljati putem pošte na adrese nadležnih ispostava Porezne uprave Federacije BiH. Također, prijave i obrasci mogu se skenirati i dostaviti na e-mail adrese nadležnih ispostava ili putem fax-a na telefonske brojeve nadležnih poreznih ispostava.

U slučaju dostavljanja prijave i obrasca putem preporučene pošte, smatrat će se zaprimljenim u Poreznoj upravi FBiH danom predavanja na poštu.

U slučaju dostavljanja obrazaca putem emaila (skeniranih) ili fax-a, obveznici uplate doprinosa su obavezni originalane primjerke dostaviti nadležnoj poreznoj ispostavi putem pošte ili lično po prestanku vanrednog stanja (ova uputa se odnosi i na obveznike uplate doprinosa koji su korisnici elektronskog servisa Porezne uprave FBiH).

- Shodno odredbama člana 14.b. Zakona o doprinosima propisana obaveza dostavljanja pisane obavijesti za ispostavu Porezne uprave, za obveznike koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa zajedno sa isplatom plaće, može se dostaviti poštom ili prolongirati do prestanka vanrednog stanja, a ostaje obaveza kontinuiranog obavještavanja Porezne uprave o navedenom elektronskim putem (email). Sve pisane obavijesti koje su poslovne banke bile dužne dostaviti u periodu trajanja vanrednog stanja njih će dostaviti naknadno po ukidanju vanrednog stanja - navode iz Porezne uprave FBiH u saopćenju za javnost. 

Porezna uprava je pozvala sve svoje zaposlenike da jedan iznos od lične plaće za mart doniraju i uplate kao pomoć u korist zaposlenih u realnom sektoru, odnosno njihovih poslodavaca na ime uplate poreza onih poslodavaca koji nisu odjavili svoje radnike. Pozvali su i sve zaposlene koji svoju plaću primaju iz budžeta institucija BiH, FBiH, kantona i općina da to učine jer je realni sektor stvarni izvor plaća svih budžetskih korisnika.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U FBiH u periodu januar-mart uplaćeno 1.945.383.748 KM javnih prihoda

Rumunska vladajuća koalicija na evropskim izborima suprotstavlja se ultranacionalistima

Porezna uprava FBiH uputila javni poziv za podnošenje poreznih prijava za 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu