Svijet     | 24.03.2020. 15:10 |

U prikolici kamiona u Mozambiku pronađena tijela 64 migranta

FENA Internet

MAPUTO, 24. marta (FENA) - Šezdesetčetiri osobe za koje se vjeruje da su migranti iz Etiopije pronađene su mrtve u prikolici kamiona u Mozambiku, saopćili su u utorak policija i pokrajinska služba za migrante u utorak.

Policija i imigracijska služba zaustavili su kamion na putu iz Malavija u ranim jutarnjim satima u pokrajini Tete, koja se s jedne strane graniči s Malavijem, i s druge sa Zimbabveom, saopćili su oni.

Amelia Direito, glasnogovornica imigracijske službe u Teteu, kazala je da su zvaničnici prišli kamionu kako bi pregledali prikolicu i da su čuli galamu koja je dolazila iznutra. Oni su pronašli 14 živih ljudi među tijelima 64 migranta koji su preminuli od, kako se sumnja, gušenja.

Preživjeli su zadržani u imigracijskom centru, dodala je ona.

Brojni siromašni migrantu putuju preko Mozambika u Južnoafričku Republiku, najrazvijeniju afričku zemlju, gdje se obično nadaju boljem poslu.

Vozač kamiona izjavio je za lokalnu TV stanicu da mu je u Malaviju prišao čovjek koji mu je ponudio novac da preveze migrante u Mozambik.

- Dvije osobe su uhapšene u vezi s incidentom, vozač i posrednik, koji je potplatio vozača da preveze te ljude - izjavio je policijski portparol Orlando Mudumane, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Najmanje 94 poginulih u pomorskoj nesreći kod Mozambika

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Umrla Vera Svoboda

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana