Bosna i Hercegovina     | 24.03.2020. 16:14 |

Vlada ZDK - Mjere za saniranje posljedica pandemije koronavirusom

FENA Saopćenje

ZENICA, 24. marta (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je na današnjoj sjednici izmjene Uredbe o zapošljavanju u javnom sektoru, kako bi se pojednostavila procedura zapošljavanja u sektoru zdravstva dok traje pandemija koronavirusa.

- Izmjena će omogućiti zdravstvenim ustanovama da na brz i jednostavan način zaposle ljekare i potrebno osoblje - kazao je kantonalni premijer Mirza Ganić.

Ministar zdravstva Adnan Jupić rekao je će se na ovaj način amortizovati problem nedostatka zdravstvenih radnika u slučaju slanja većeg broja na bolovanje, ali i mogućeg povećanja broja inficiranih virusom COVID-19 u ZDK.

Razmatrajući informaciju o stanju i potrebama zdravstvenog sektora u borbi protiv pandemije korononavirusa, Vlada je donijela zaključak da se odmah krene u izradu rebalansa budžeta kako bi se osigurala potrebna sredstva za zdravstvene ustanove, Kantonalnu upravu civilne zaštite te Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje vrši kontrolu građana u samoizolaciji, kao i kontrolu poštivanja policijskog sata.

Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo zaduženo je da kreira program podsticaja za proljetnu sjetvu, kako bi se podstakli građani da zasiju što veću površinu obradivog zemljišta.

- Ne znamo koliko će trajati pandemija, tako da je vrlo važno da imamo poljoprivredne proizvode za svoje potrebe, a viškove možemo plasirati na tržište - kazao je premijer Ganić, saopćeno iz Pres-službe ZDK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo