Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 13:31 |

U školi 'Džemal Bijedić' Goražde izrada zaštitnih vizira za Kantonalnu bolnicu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. marta (FENA) - Menadžment i uposlenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" u Goraždu pridružili su se akciji izrade zaštitnih vizir maski, koja je u toku u nekoliko bh. gradova.

Po riječima direktora te obrazovane ustanove Sedina Hadžimusića, vizir maske su namijenjene ljekarima i medicinskom osoblju Kantonalne bolnice Goražde.

- U medijima smo vidjeli da se na društvenim mrežama širi mala grupa ljudi koji počinju sa printanjem zaštitnih vizira. Naša škola ima dva 3D printera i tako smo ispunili sve uslove da se uključimo u ekipu za borbu protiv koronavirusa. U ponedjeljak nastavnici predvođeni profesorom informatike Redžepom Mašalom su spremili printere za rad i od jučer su počeli s radom - pojašnjava Hadžimusić.

Dodao je da je ciklus printanja jedne maske dugotrajan proces.

- Ciklusi printanja jedne maske traju 4 do 6 sati. Zbog veće kolicine vizira koji su nam potrebni naši printeri rade punim kapacitetom 24h i redovno šaljemo podatke o isprintanim komadima ekipi na nivou BiH. Uradili smo dijelove za prvih deset maski, dok će se drugi dio tj. staklo raditi u drugom gradu. Ovo je izrađeno od vrhunske plastike i nadam se da će biti od koristi našim herojima u bijelom – istakao je Hadžimusić.

Naglasio je da će prvih deset maski biti dodijeljeno Kantonalnoj bolnici Goražde, dok će se za nastavak procesa čekati instrukcije osoba koje su ovu akciju pokrenuli.

Akcija, čiji je cilj pomoći ljekarima i medicinarima koji su prvi na udaru u pandemiji koronavirusa, realizira se istovremeno u cijeloj BiH, a u njoj učestvuju 3D štampari iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bužima, Goražda i drugih gradova.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta