Bosna i Hercegovina     | 25.03.2020. 19:14 |

SDC: Iskažimo zahvalnost i podršku zdravstvenim radnicima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Udruženja medicinskih sestara-tehničara iz Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH zajedno s Projektom jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini iskazuju zahvalnost i ističu značaj medicinskih sestara-tehničara u borbi protiv koronavirusa.

- U trenutku kada smo suočeni s pandemijom, iskreno smo zahvalni svima koji neumorno rade na suzbijanju koronavirusa. Na prvoj borbenoj liniji su zdravstveni radnici, a posebno medicinske sestre-tehničari koji oboljelima pružaju potrebnu njegu i edukuju stanovništvo o načinima sprečavanja širenja virusa, pri tome rizikujući vlastito zdravlje. Važno je da svi oni rade u što sigurnijim uvjetima i dobiju svu potrebnu podršku - navodi se u saopćenju tog Udruženja.

Ako već do sada nije bilo potpuno jasno da je potrebno odati priznanje i dodatno osnažiti tu profesiju, smatraju oni, COVID-19 pandemija je to nesumnjivo potvrdila.

Ističu da su medicinske sestre-tehničari najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu - u svijetu ih ima skoro 30 miliona, a u BiH oko 20 hiljada.

- Ali, ne čini ih samo brojnost posebnim. Oni su najbliži pacijentu i najbolje poznaju svoju zajednicu, a uvijek su bili u središtu prevencije i kontrole zaraznih oboljenja. Bez uvažavanja i dodatnog jačanja ove profesije, neće biti moguće odgovoriti na mnogobrojne globalne zdravstvene izazove 21. vijeka. Među njima su i sve starije stanovništvo s višestrukim hroničnim oboljenjima i epidemije novim zaraznim oboljenjima - kazali su.

Zahvaljujući bogatom iskustvu i znanju, naglašavaju da su udruženja medicinskih sestara-tehničara važan partner u planiranju odgovora u hitnim situacijama kao što je ova, kao i u kreiranju zdravstvenih politika i planiranju zdravstvenih usluga.

- Ovo potvrđuje iskustvo na Projektu jačanja sestrinstva (ProSes) u BiH koji od 2012. godine intenzivno pruža podršku medicinskim sestrama-tehničarima i zdravstvenim institucijama u BiH na različitim nivoima. Kroz projekat se radi na regulisanju sestrinske profesije, standardizaciji usluga, jačanju strukovnih udruženja i poboljšanju obrazovanja medicinskih sestara. ProSes spaja domaće i švicarsko znanje i iskustvo: sprovode ga Fondacija fami iz BiH i Univerzitetske bolnice Ženeva, a financira Vlada Švajcarske - navodi se u saopćenju.

Pozivaju građane da se pridržavaju svih zvaničnih preporuka i preventivnih mjera, što će vjerovatno biti presudno u borbi protiv koronavirusa.

- Olakšajmo zdravstvenim radnicima njihov odgovorni i zahtjevni posao i pomozimo da se sačuvaju mnogi životi. Također, pozivamo vas da se pridružite globalnoj kampanji sa svojih balkona i prozora svako večer u 20.00 sati i aplauzom iskažete svoju zahvalnost i podršku svim zdravstvenim radnicima - navodi se u saopćenju Švicarske agencije za razvoj i saradnju SDC.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počinje 'Ljeto na Vilsu', nezaboravna zabava za sve generacije

U najvećoj razotkrivenoj prevari u historiji SAD-a ukradeno više od 280 milijardi dolara

Pandemija promijenila živote više od 40 posto Nijemaca

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije