Svijet

Rusija prekida sve međunarodne letove

Internet

MOSKVA, 26. marta (FENA) - Rusija će prekinuti sve međunarodne letove od ponoći u petak na osnovu vladinog dekreta u kome se navode nove mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Dekret objavljen u četvrtak naređuje avijacijskoj službi da zaustavi sve redovne i charter letove, uz izuzetak posebnih letova kojima se evakuiraju ruski državljani iz inostranstva.

Ruska agencija za civilnu avijaciju Rosavijacija zaustavit će "redovne i charter letove prema stranim državama i obratno", navodi se u dekretu objavljenom na websiteu vlade. Mjera stupa na snagu u ponoć u petak po lokalnom vremenu.

U dekretu se naglašava da će letovi koje je odobrila ruska vlada biti izuzeti od tog pravila. Nove mjere se ne odnose na letove unutar Rusije.

Vlada je saopćila da bi Rusi koji nisu u mogućnosti da se vrate u zemlju zbog restrikcija koje su uvele druge zemlje trebali poduzeti mjere da ostanu u sigurnosti.

Dekret također poziva ministarstvo finansija da alocira sredstva za vraćanje Rusa, dodajući da će povratnici biti podvrgnuti zdravstvenim pregledima i dvosedmičnom karantinu.

Rusija, koja je izvijestila o  658 slučajeva koronavirusa i objavila je dva smrtna slučaja povezana s COVID-19 u srijedu, već je zatvorila granice za strance u prošloj sedmici.

Rusija je također limitirala letove prema i iz Evropske unije, prenosi AFP.

(FENA) B.D.