Svijet     | 26.03.2020. 12:00 |

Kina i SAD na samitu G20 ostavljaju po strani verbalni rat, fokus koronavirus

FENA Internet

PEKING, 26. marta (FENA) - Očekuje se da Kina i Sjedinjene Države pozovu na predah u njihovoj igri međusobnih optužbi i da se fokusiraju na izazove pandemije kada čelnici zemalja G20  održe razgovore putem video konferencije u četvrtak, pišu novine South China Morning Post.

Virus se proširio svijetom, zarazivši više od 470.000 ljudi a više od 20.000 ih je preminulo otkako se pojavio u centralnoj Kini krajem prošle godine.

Očekuje se da će se čelnici velikih industrijskih sila usuglasiti da pandemija predstavlja prijetnju čovječanstvu i da će uspostaviti mehanizam diobe informacija i iskustava u borbi protiv bolesti, navodi se u nacrtu zajedničkog saopćenja o kome će se raspravljati na samitu.

- Dok se svijet suprotstavlja pandemiji COVID-19 i izazovima sistemima zdravstvene zaštite i globalnoj ekonomiji, mi sazivamo ovaj vanredni samit G20 kako bi ujedinili napore ka globalnom odgovoru - saopćio je na Twitteru saudijski kralj Salman.

Kraljevstvo, koje drži rotirajuće predsjedanje nad G20 u ovoj godini, ugostit će čelnike grupe putem video konferencije u četvrtak, u jeku kritika da je grupa presporo odgovorila na krizu.

Fokus će biti na Sjedinjenim Državama i Kini koji vode verbalni rat oko epidemije, pored ogorčenog trgovinskog sporenja.

U pripremnim razgovorima za samit G20, dvije zemlje dogovorile su se da ostave po strani međusobne razlike, pišu South China Morning Post, pozivajući se na diplomatski izvor blizak razgovorima.

Navodi američkog državnog sekretara Mike Pompea o "kineskom virusu" - termin koji je također često ponavljao predsjednik Donald Trump - žestoko su naljutili Peking.

On također optužuje Kinu da je odgađala diobu informacija o virusu i dovela u rizičnu situaciju ljude širom svijeta.

Neki američki političari koriste pandemiju kao povod da ocrne Kinu, tvrdi Peking, dodajući da su njegove akcije, uključujući stavljanje u karantin miliona ljudi, pružile svijetu "dragocjeno vrijeme" za pripremu za suočavanje s pandemijom.

Također je osporio široko rasprostranjeno mišljenje da virus potiče iz Kine, a komentari portparola kineskog ministarstva vanjskih poslova kako je moguće da je virus u njegovu zemlju unijela američka vojska dodatno su pojačali napetosti između dvije zemlje, prenosi Reuters.

Osnovan 1999. godine  G20 je glavni forum za međunarodnu saradnju u finansijskim i ekonomskim pitanjima. Njega čini 19 zemalja plus Evropska unija. Te zemlje su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Britanija i Sjedinjene Države.

Na grupu, dom za skoro dvije trećine svjetskog stanovništva, otpada oko 86 posto svjetskog BDP-a i 75 posto globalne trgovine.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Finansijski čelnici G20 bez dogovora oko zajedničkog saopćenja o ratovima u Ukrajini i Gazi

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Podjele unutar G7 oko zapljene zamrznute ruske imovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo