Bosna i Hercegovina     | 26.03.2020. 11:27 |

Urumova: Vijeće Evrope šalje poruku solidarnosti građanima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Vijeće Evrope šalje poruku solidarnosti građanima i naglašava da se njegove aktivnosti u Bosni i Hercegovini nastavljaju, piše nova šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova u autorskom tekstu objavljenom u današnjem izdanju dnevnih novina Oslobođenje.

Uočavajući da pandemija i njene posljedice bacaju snažno svjetlo na propuste i slabosti naših društava, posebno kada je riječ o pravu na zdravlje i širem rasponu socijalnih i ekonomskih prava, baš kao što je to nedavno istakla i komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, šefica ureda Vijeća Evropa pozvala je građane da zadrže osjećaj solidarnosti i vode računa jedni o drugima, pogotovo o starijim osobama koje su i najugroženije pandemijom. 

Iako se zasad aktivnosti ne mogu u potpunosti nastaviti uobičajenim tokom, ona ukazuje na odlučnost panevropske organizacije da u suradnji s državnim vlastima, domaćim i međunarodnim partnerima nastavi rad na širokom spektru pitanja koja uključuju reformu pravosuđa i zatvorskog sistema, kvalitetno obrazovanje, prava manjina, borbu protiv trgovine ljudima i podršku romskim zajednicama.

Urumova podvlači da organizacija koju predstavlja i ovom prilikom u punoj mjeri dijeli sudbinu građana Evrope. Uz pomoć pravovremenih odluka i snažnog vodstva generalne sekretarke Marije Pejčinović Burić, Vijeće Evrope se brzo prilagodilo novonastalim okolnostima i uspešno nastavlja rad na zaštiti ljudskih prava, demokratiji i vladavini prava.

U cilju prevencije širenja zaraze donete su odluke o otkazivanju plenarne sjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i privremenom otkazivanju ročišta Evropskog suda za ljudska prava. Ipak, sud u Strasbourgu, u skladu s pravilom 39 svog poslovnika, i dalje primenjuje mjere zaštite u slučajevima u kojima postoji neposredan rizik od nanošenja nepropravljive štete, napisala je Urumova.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Karamehić-Abazović: BiH nije zastupljena u svim tijelima i institucijama Vijeća Evrope

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo