Društvo

Gordana Matičević sa adresom u Italiji: Želimo da se ovo zaustavi što prije

Tekst: Maja Nikolić, Foto FENA/Arhiva

TUZLA, 26. marta (FENA) – Iako se u Italiji već četiri dana bilježi pad broja oboljelih od koronavirusa, ljudi su i dalje jako zabrinuti i sve ih se više smješta u izolaciju.

Tuzlanka Gordana Matičević, koja u Italiji sa svojom obitelji živi i radi od 1994. godine, smatra da će pandemija koronavirusa doživjeti kulminaciju ove sedmice.

- Mi živimo 25 kilometara od Milana, oboljelih ima jako puno, a informacije primamo svaki dan od gradonačelnika putem medija. Straha naravno ima, a ima i neizvjesnosti. Milano je pust, kao i sva mjesta u Lombardiji - rekla je Matičević.

Ni ona ni njena obitelj u narednih desetak dana ne smiju na posao. Samo jedan član obitelji smije otići kratko do trgovine ili apoteke.

- Moramo svi poštovati mjere izolacije koje nam Vlada nalaže. Kretanje je dopušteno samo za nabavku namirnica i lijekova i to sa 'autocertificijom'. To je obrazac od Ministarstva zdravstva u koji popunjavamo naše podatke i motiv gdje smo izašli i zašto. Kupovina namirnica je dozvoljena samo u mjestu prebivališta. Svi smo u kućama, stanovima... Nema nikakvih kontakata ni sa susjedima, ni sa poznanicima – ispričala je.

Veliku pomoć svima pružaju volonteri u nabavci hrane i lijekova, posebice osobama koje žive same.

- Mnoge apoteke su se organizirale za kućnu dostavu lijekova. Mnoge fabrike su zatvorene. Rade samo one koje su se orijentisale za proizvodnju medicinskih proizvoda - kaže ova Tuzlanka.

Istaknula je u kratkom razgovoru za Fenu da se svi nadaju da će ova zdravstvena kriza što prije biti završena.

- Nadajmo se samo da što prije prođe bez velikih posljedica za zdravlje, a i za ekonomiju. Želim samo da sve prođe i da se zaustavi što je moguće prije – kazala je Matičević.

(FENA) L.A.