Svijet     | 26.03.2020. 15:34 |

Kralj Salman pozvao G20 da preuzme odgovornost za borbu protiv pandemije

FENA Internet

RIJAD, 26. marta (FENA) - Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz al Saud pozvao je u četvrtak zemlje članice G20 da preuzmu odgovornost za borbu protiv pandemije bolesti COVID-19.

Tokom otvaranja vanrednog virtualnog samita čelnika G20, kralj Salman je, izražavajući saučešće zamljama za smrtne slučajeva zbog koronavirusa, izjavio da zemlje članice G20 trebaju preuzeti odgovornost za finansiranje istraživanja metoda liječenja i razvoja vakcine protiv koronavirusa, prenosi saudijska novinska agencija (SPA).

- Posljedice ove pandemije proširilile su se na globalnu ekomomiju, finansijska tržišta i globalne lance snabdijevanja, ometajući rast i razvoj poništavajući rezultate ostvarene u prethodnim godinama - kazao je.

Kralj Salman je izjavio da je saudijsko predsjedništvo nad G20 preuzelo vodstvo i da je sarađivalo s partnerima i relevantnim organizacijama na poduzimanju svih neophodnih mjera u cilju suzbijanja širenja COVID-19 i zaštite ljudskog zdravlja.

Također je istaknuo da je odgovornost G20 da pruži ruku pomoći zemljama u razvoju i onima manje razvijenim da izgrade kapacitete i poboljšaju infrastrukturu kako bi prevazišle ovu krizu i njene reperkusije.

Naglasio je da pored važnosti pojedinačnih reakcija bilo koje zemlje, dužnost je svih zajedno jačati saradnju i koordinaciju u svim aspektima usvojenih ekonomskih politika.

- Na trgovinskom frontu, G20 mora poslati snažan signal da povrati povjerenje u globalnu ekonomiju obnavljajući, što je prije moguće, normalan protok robe i usluga, posebno vitalne medicinske robe - rekao je saudijski kralj, čija država predsjedava ove godine forumom G20.

Na kraju obraćanja je rekao  da je G20 i ranije dokazao svoju efikasnost u ublažavanju  globalne finansijske krize i sposobnost da je prevlada.

-Danas smo, kroz našu suradnju, uvjereni da ćemo zajedno savladati ovu krizu i krenuti prema budućnosti u kojoj svi ljudi napreduju i zdravi su – rekao je kralj Salman putem video linka liderima G20, završavajući obraćanje porukom: „Neka je na vama mir, milost i blagoslov Božji“.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Finansijski čelnici G20 bez dogovora oko zajedničkog saopćenja o ratovima u Ukrajini i Gazi

Podjele unutar G7 oko zapljene zamrznute ruske imovine

Ministri vanjskih poslova G20 sastaju se u Brazilu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo