Svijet     | 27.03.2020. 10:20 |

Trump planira pokrenuti ekonomiju uprkos rastućem broju slučajeva koronavirusa

FENA Internet

WASHINGTON, 27. marta (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump dobit će tokom vikenda preporuke svojih savjetnika o narednim koracima u borbi protiv koronavirusa i ponovnom pokretanju ekonomije, saopćio je u četvrtak potpredsjednik Mike Pence.

Trump danima insistira da se ekonomija ponovo pokrene uprkos rastućem broju američkih slučajeva koronavirusa i strogim mjerama koje su preporučili njegovi savjetnici na suzbijanju epidemije.

Trump i njegov tim za borbu protiv koronavirusa 16. marta su objavili preporuke ljudima širom zemlje da smanje društvenu i profesionalnu interakciju, zabranu okupljanja grupa više od deset ljudi te da se nastava za djecu odvija od kuće.

Pence je kazao da, dok se 15-dnevni period isteka tih preporuka primiče, predsjednikovi savjetnici planiraju da upute nove preporuke na osnovu posljednjih podataka o pandemiji.

- Predstavit ćemo u ovom vikendu predsjedniku niz preporuka i smjernica za nove korake - izjavio je Pence, dodajući kako je Trump "jasno poručio da želi otvoriti zemlju, ali mi ćemo to učiniti na odgovoran način".

Trump je saopćio  kako je poručio državnim guvernerima da će vlada ažurirati svoje smjernice o socijalnom distanciranju vezane za pandemiju.

- Mi ćemo pobijediti ovaj virus. Moramo se vratiti na posao. Naš narod želi da radi - izjavio je američki predsjednik, dodajući kako bi volio da se ekonomija ponovo pokrene do Uskrsa 12. aprila.

Trump je kazao da će najvjerovatnije razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom i izrazio je sumnju u brojke zaraženih od koronavirusa koje je pružio Peking.

U međuvremenu je broj potvrđenih slučajeva zaraze u Sjedinjenim Državama porastao na najmanje 81.378, prenosi Reuters navodeći da taj broj nadmašuje Kinu i Italiju kao zemlja s najviše potvrđenih slučajeva zaraze u svijetu.

 

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'