Bosna i Hercegovina     | 27.03.2020. 12:00 |

Potvrđen peti slučaj zaraze koronavirusom u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. marta (FENA) – Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde potvrđen je peti slučaj zaraze koronavirusom.

Predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK i epidemiolog dr. Medina Bičo pojašnjava da je od posljednjih deset testiranih osoba devet negativno, dok je jedna osoba pozitivna.

- Jučer  smo radili deset novih testiranja osoba koje su epidemiološki povezane sa firmom Ginex. Potvrđen je jedan slučaj, a radi se o osobi koja je 12. i 13. marta bila u kontaktu sa prvozaraženom osobom. Nisu imali posebno blizak kontakt tako da smo i mi iznenađeni ovim pozitivnim rezultatom - pojasnila je Bičo.

Dodala je da je osoba kod koje je potvrđena infekcija koronavirusom, već od ranije u izolaciji.

- Osoba je u izolaciji od 19. marta, nakon što je potvrđen prvi pozitivni slučaj od kada su svi uposlenici Ginexa u kućnoj izolaciji, s tim da smo bliskim kontaktima izdali rješenja. Međutim, broj tih rješenja od danas će biti proširen na znatan broj osoba, s obzirom da su bili u kontaktu s posljednjim potvrđenim slučajem - naglasila je dr. Bičo

Nova testiranja najavila je u toku dana, navodeći da su utvrdili već 20 osoba koje će testirati, a ekipe su na terenu.

-Taj krug testiranja moramo proširiti na porodicu posljednje pozitivne osobe i na njene kontakte koje je imala prije stavljanja u izolaciju. Naglašavam da je ova osoba kao i ostale četiri kod kojih je potvrđen koronavirus dobrog općeg stanja, nema nikakvih simptoma i tegoba – naglasila je ona.

Istakla je da će znatno biti povećan i broj osoba u izolaciji, a zaključno sa jučerašnjim danom, 135 osoba je bilo pod zdravstvenim nadzorom.

-Međutim, taj broj će biti povećan s obzirom da će danas biti izdata nova rješenja. Stalno se prijavljuju osobe koje su bile u kontaktu sa onima iz Ginexa. Ima panike, jer svi uposlenici Ginexa žele da se testiraju, međutim najbitnije je da su oni sada u izolaciji, a mi biramo prioritete za testiranje. Na današnjoj sjednici štaba ću insistirati na hitnom obezbjeđenju što većeg broja testova da bi se mogli testirati svi ljudi koji su bili u kontaktima, a od rezultata testova zavisi u kojem ćemo pravcu ići – istakla je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'