Svijet     | 27.03.2020. 12:59 |

Xi predložio hitno sazivanje sastanka ministara zdravlja G20

FENA Internet

PEKING, 27.marta (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak je pozvao na odlučni sveobuhvatni globalni rat protiv izbijanja COVID-19, u poruci čelnicima Grupe 20 (G20) na samitu sazvanom za koordinaciju multilateralnog odgovora na pandemiju.


"Nužno je da međunarodna zajednica jača samopouzdanje, djeluje jedinstveno i zajedno u kolektivnom odgovoru", rekao je Xi u obraćanju  na samitu čelnika Grupe 20 (G20)  putem video veze iz Pekinga, prenosi Xinhua.

Nazivajući veliku zaraznu bolest neprijateljem svih, Xi je rekao da međunarodna zajednica mora sveobuhvatno pojačati međunarodnu saradnju i poticati veću sinergiju kako bi čovječanstvo jedinstveno  moglo pobijediti u borbi protiv COVID-19.

Do  virtualnog samita je došlo zbog globalnog povećanja broja smrtnih slučajeva od COVID-19, koji iznosi  21.000, a broj zaraza do četvrtka je premašio 480.000, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

Ističući kako se epidemija širi cijelim svijetom, a situacija je uznemirujuća, Xi je pozvao zemlje da brzo djeluju kako bi zaustavili širenje virusa.

Predložio je da sastanak ministara zdravlja G20 bude sazvan što je brže moguće kako bi se poboljšala razmjena informacija, ojačala saradnja na području lijekova, vakcina i suzbijanja epidemija te zaustavile prekogranične infekcije.

Xi je također predložio inicijativu pomoći G20 COVID-19 za bolju razmjenu informacija i koordinaciju politika i djelovanja uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Vođena vizijom izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva, Kina će biti više nego spremna podijeliti svoje dobre prakse i pružiti pomoć u svom svojstvu zemljama pogođenim rastućim epidemijama - rekao je Xi.

Samitom je predsjedavao kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud. Kraljevina Saudijska Arabija, koja ove godine predsjedava G20, je organizirala vanredni sastanak kako bi se unaprijedili globalni napori na rješavanju pandemije i njenih ekonomskih posljedica.

Čelnicima država članica G20 pridružili su se kolege iz drugih pozvanih zemalja, uključujući Španiju, Jordan, Singapur i Švicarsku, te Ujedinjene nacije, Svjetsku banka i druge međunarodne organizacije i države predsjedavajuće nekih regionalnih organizacija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Biden i Xi razgovarali o Tajvanu, vještačkoj inteligenciji i sigurnosnim pitanjima

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta