Svijet     | 30.03.2020. 22:23 |

Republika Azerbejdžan sutra obilježava Dan genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - U Republici Azerbejdžan se 31. mart obilježava kao Dan genocida u znak sjećanja na krvavi masakr počinjen nad Azerbejdžancima u martu 1918. godine.

Komesarka za ljudska prava u Republici Azerbejdžan Sabina Alijeva navodi u saopćenju da bi taj datum trebao biti posebno naglašen zbog, kako kaže, "činova genocida na visokom nivou koji su počinili armenski nacionalisti protiv našeg naroda u sklopu svoje politike okupacije, etničkog čišćenja i višestrukih genocida kroz historiju."

- Armenski vandali počinili su nehumane zločine kao rezultat krvavih djela koja su započeta prvim pucnjima na muslimane od grupe Dašnaka, koji su se okupili u blizini armenske crkve u Bakuu, 30. marta 1918., i napada na "Kerpičkane" (kuće od cigle), i druge četvrti u Azerbejdžanu od ruku boljševičko-dašnaških grupa počinjenih dan kasnije - navodi se u saopćenju.

Komesarka je istaknula da su činovi genocida počinjeni i u mnogim drugim mjestima oko Bakua.

- Spaljivanje srednjih škola, biblioteka, kulturnih centara i Palače Ismailije, kao jednog od najljepših spomenika u Bakuu, kao i uništavanje novinskih ureda i munara na džamiji Taza Pir, predstavljaju još jedan od primjera armenskog vandalizma - navodi Alijeva u saopćenju, koje je prenijela Ambasada Azerbejdžana u BiH.

U saopćenju se ističe da su "kriminalni činovi koje su počinili Armenci 1918. godine uklesani kao krvava uspomena u svijest naroda Azerbejdžana zauvijek."

Dekretom o genocidu u Azerbejdžanu, koji je donešen 26. marta 1998. godine, a kojeg je potpisao predsjednik Hejdar Alijev, politički se ocjenjuju ti stravični događaji i 31. mart je proglašen "Danom genocida u Azerbejdžanu", koji se svake godine obilježava u toj zemlji.

- Historijske činjenice pokazuju da su se ubistva i genocidi nad Azerbejdžancima od Armenaca, kao i agresivne tvrdnje armenskih nacionalista, nastavili i nakon toga. Armenci su ubili 48 hiljada Azerbejdžanaca od maja 1920. do novembra 1921. godine - navodi se u saopćenju.

Azerbejdžan poziva međunarodnu zajednicu da prizna 31. marta kao genocid nad Azerbejdžancima i da pokaže, kako se ističe u saopćenju, odlučan i pravedan stav po tom pitanju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija mogli bi potpisati mirovni sporazum do novembra

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta