Regija     | 01.04.2020. 17:03 |

U Srbiji broj zaraženih premašio hiljadu, 160 novih slučajeva, 28 umrlih

FENA Agencije

BEOGRAD, 1. travnja (FENA) - Srbija je u srijedu sa 160 novih slučajeva koronavirusa premašila hiljadu zaraženih, a uz još petero umrlih ima ukupno 28 žrtava covida-19 od početka epidemije, priopćeno je u srijedu u Beogradu.

Od utorka u 15 sati preminulo je još pet osoba zaraženih covidom-19, a članovi zdravstvenog stožera potvrdili su da je među pet preminulih i državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša dr Branislav Blažić, o čemu su ranije izvijestili beogradski mediji.

Uz 160 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni rast od početka epidemije, ukupan broj zaraženih u Srbiji sada je 1.060.

Između dva izvješća, od jučer do danas u 15 sati, testirani su uzorci 810 osoba, od kojih je 160 pozitivnih i 650 negativnih, dok je na koronavirus u nacionalnom referentnom laboratoriju testirana ukupno 4.371 osoba.

Stručnjaci iz medicinskog kriznog stožera srbijanske vlade potvrdili su da je koronavirus registriran i među djelatnicima unutar zdravstvenog sustava, ali za sada nemaju precizne i pouzdane podatke o broju zaraženih. Ustvrdili su da su svi potvrđeni slučajevi adekvatno izolirani i medicinski zbrinuti.

Srbija je ovog tjedna započela masovnija testiranja u namjeri da u praćenju prenositelja uveže lance zaraze i tako presječe i ograniči prijenos virusa.

Od danas je promijenjen i režim trijaže pacijenata koji sumnjaju na simptome zaraze, uvođenjem takozvanih covid ambulanti pri domovima zdravlja.

To bi, kako očekuju stručnjaci, trebalo ubrzati selekciju potencijalno zaraženih i upućivanje oboljelih na bolničko liječenje, a pacijenata s blažom kliničkom slikom u neku od privremenih bolnica, u kojima je dosad u Beogradu i diljem Srbije, na Beogradskom sajmu i u sportskim dvoranama, osigurano više od 6.000 kreveta, te odgovarajuća infrastruktura i logistika.

U Srbiji je počeo funkcionirati i Test samoprocjene na covid-19, elektronički sustav kojem svi građani mogu pristupiti uz osobni broj zdravstvenog osiguranika i broja zdravstvene iskaznice, objavila je predsjednica vlade Ana Brnabić na Twtteru, prenosi Hina.

Državni dužnosnici najavili su i uvođenje dodatnih, strožih mjera, a moguće je i produljenje policijskog sata, koji je sada radnim danom na snazi od 17 sati do pet ujutro, a vikendom od 15 sati do 5 ujutro.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

U Srbiji potraga za nestalom dvogodišnjom djevojčicom, aktiviran alarm

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo