Ekonomija     | 02.04.2020. 11:45 |

VTK BiH-Ukidanje kosovskih taksi prilika za ponovno pozicioniranje bh. kompanija

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) – U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) smatraju da je ukidanje kosovskih taksi na robu iz BiH prilika za ponovno obnavljanje ugovora koji su naši izvoznici imali u periodu prije uvođenja taksi, te da otvara mogućnost i drugim kompanijama za ulazak na tržište Kosova.

- S obzirom na to da su u prethodnom periodu proizvodi naših kompanija izgubili mjesto na kosovskim policama koje su zauzele zemlje Evropske unije i drugih tržišta, trenutne okolnosti u poslovanju kompanija izazvane pandemijom COVID-19, mogle bi stvoriti priliku za brži povratak i ponovno pozicioniranje naših kompanija na tržištu Kosova – kazali su za Fenu iz VTKBiH.

Međutim, pri tome, kako su naglasili, jednako treba voditi računa o zadovoljavanju potreba na domaćem, bh. tržištu, ali i raspoloživim proizvodnim kapacitetima domaćih kompanija u ovim momentima.

- Svakako, pozdravljamo odluku Vlade Kosova o ukidanju taksi, budući da će se stvoriti prilike za saradnju i za nove kompanije, imajući u vidu komparativne prednosti poput blizine naših tržišta i nižih transportnih troškova – ističu iz VTKBiH.

U periodu prije uvođenja taksi agroindustrijski sektor, prvenstveno industrija mlijeka i mliječnih proizvoda, te mesna industrija, imale su partnere na tržištu Kosova na koje su plasirali svoje proizvode.  Nakon uvođenja taksi, tačnije u 2019. godini izvoz na Kosovo iznosio je 13,5 miliona KM (90 posto manje u odnosu na 2018. godinu), a u izvozu je dominirala obuća i odjeća.

Uvoz sa Kosova iznosio je 12,83 miliona KM (22 posto manje u odnosu na 2018.). Proizvodi sa najvećom vrijednošću u uvozu su koža, proizvodi od željeza i čelika, alkoholna pića.

Vlada Kosova je, kako su prenijeli mediji, donijela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije uz obrazloženje da će odluka važiti do 15. juna ove godine kada će biti sagledani rezultati njene primjene.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo