Bosna i Hercegovina     | 02.04.2020. 17:57 |

Bukvarević: Isplate boračkim kategorijama neće biti umanjene 

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao je da je Vlada FBiH zauzela stav da sredstva u budžetu sa pozicije isplate naknade boračkim kategorijama neće biti umanjena.  

- Vlada FBiH je u jeku pandemije ostala uz svoje građane, a posebno uz boračku populaciju. Izvršila je preraspodjelu sredstava u budžetu te učinila dodatne napore kako bi osigurala neophodna sredstva za borbu protiv koronavirusa - izjavio je Bukvarević u današnjem obraćanju u Vladi FBiH.

Dok god postoji bilo kakva mogućnost da se sa drugih pozicija vrše uštede, poručio je Bukvarević, Vlada FBiH ostaje pri opredjeljenju da postignuti obim prava za tu kategoriju neće biti umanjivan.

Istakao je da je to ministarstvo izvršilo obračun za sve boračke naknade te da će biti na istom nivou kao za februar, a da se isplata očekuje kao i svakog mjeseca, oko 10. aprila.

Bukvarević je kazao da će za mjesec mart naknade dobiti 102.507 boračkih porodica, i to 83.589 korisnika ličnih invalidnina, 4.821 dobitnika ratnih priznanja te 14.097 demobilisanih branilaca.

Podsjetio je da u proteklih šest godina nije bilo umanjenja naknada boračkoj populaciji niti kašnjenja, što je rezultat opredjeljenja Vlade FBiH da je to kategorija koja je najzaslužnija za odbranu BiH te da je potrebno učiniti sve napore kako bi te ranjive kategorije društva osjetile što manje posljedice novonastale situacije.

Pozdravio je aktivnosti Zeničko-dobojskog kantona koji je usvojio Uredbu o egzistencijalnoj naknadi za demobilisane branioce mlađe od 57 godina te pozvao i druge kantone da ubrzaju donošenje zakona i da na sve raspoložive načine pomognu braniocima.

- Među njima je veliki broj starijih i oboljelih, što znači da su jedna od rizičnih skupina. Apelujem na sve građane da se pridržavaju svih mjera i uputa i da vjeruju u ljekare i institucije te da pomognu onima kojima je pomoć neophodna, posebno roditeljima naših šehida i poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima koji su u stanju potrebe - poručio je Bukvarević.

Pozvao je sva boračka udruženja i organizacije da u lokalnim ograncima obiđu saborce i članove njihovih porodica, jer svi moraju biti jedinstveni i solidarni.

- Naš narod je pobijedio onda kad se niko nije nadao, zahvaljujući hrabrosti i jedinstvu građana. Vjerujem da ćemo i iz ove krize izaći ubrzo, ako se budemo pridržavali svih mjera - naglasio je Bukvarević te zahvalio svi građanima koji pomažu onima kojima je pomoć potrebna.

Uskoro video!

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Pušteni nalozi za decembarske naknade za 1.470 roditelja njegovatelja u Federaciji BiH

FMRSP - Pušteni nalozi za isplate naknada u FBiH

Nezaposlenim demobiliziranim borcima u TK od septembra povećanje egzistencijalne naknade za 20 posto

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!