Bosna i Hercegovina     | 03.04.2020. 17:17 |

Milić: Na području Distrikta 14 osoba pozitivno na covid-19

FENA Saopćenje

BRČKO, 3. aprila (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Siniša Milić na današnjoj konferenciji za medije istakao je da je na području Distrikta jutros potvrđeno 7 novih slučajeva koronavirusa.

"Trenutno na području Distrikta imamo ukupno 14 osoba koje su pozitivne na koronavirus. Sedam novozaraženih je iz dva klastera. Jedan je klaster Tuzla, odnosno Klinika za srce odakle su dvije novozaražene osobe. Jedna osoba je bila na liječenju u Tuzli, a druga je imala direktni kontakt s osobom za koju je ranije potvrđen pozitivan nalaz, a koja se, također, nalazila u Tuzli. Pet preostalih osoba su iz zaseoka Peškiri, naselja koje je stavljeno u izolaciju. Na neki način možda smo i prevenirali širenje koronavirusa jer su ove osobe od stavljanja zaseoka Peškiri u izolaciju bile spriječene u kontaktima tako da možemo govoriti da je, ipak, ova situacija pod kontrolom“, ustvrdio je Milić.

Gradonačelnik je kazao da je Brčko distrikt BiH danas dobio i jedan respirator za potrebe JZU "Zdravstveni centar Brčko" te zahvalio svima onima koji su pomogli da dođe do ove donacije.

"Kako je to bilo i obećano prilikom nedavne posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas smo dobili jedan respirator za potrebne našeg zdravstva. Dobro je da znamo da u svim ovim okolnostima nismo sami i da možemo računati na pomoć i drugih u BiH koji se i sami suočavaju s istim problemima. Hvala svima koji su pomogli da dođe do ove donacije. Mi čekamo još pet respiratora, sredstva su uplaćena, potpisan ugovor i čeka se na isporuku", naglasio je Milić.

Kada je u pitanju produžetak izolacije s 14 dana na 28, gradonačelnik je kazao da je cilj prevencija i da se što više onemogući socijalni ili fizički kontakt kako se ne bi širio virus. Dodao je da svi oni koji imaju potrebu za nekom vrstom snabdijevanja u tom periodu mogu računati na usluge brčanskog Crvenog krsta.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da se od 14 zaraženih osoba, njih šest nalazi u bolnici, dok ih je osam u kućnoj izolaciji.

"Od ovih šest osoba koje su hospitalizirane, jedna osoba je u nešto težoj kliničkoj slici, dvije su srednje dobro, dok se tri osobe osjećaju dosta dobro. Osam osoba je u kućnoj izolaciji i one se javljaju redovno u Pododjeljenje za javno zdravstvo", kazao je Pezerović.

Naglasio je kako se od jučer testiranje vrši u Tuzli što je velika prednost te dodao da je obezbijeđen i znatno veći broj testova nego što su imali do sada.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić kazala je kako za sada Distrikt ima lakše slučajeve te da su uglavnom zaražene mlađe osobe.

"Međutim, ako se ne budu pridržavali uputstava oni mogu prenijeti virus na starije osobe i onda možemo imati težu kliničku sliku i veći problem u zdravstvenom sistemu. Nismo iznenađeni naglom pojavom ovih sedam novozaraženih jer imamo dojave da se ne poštuju izolacije. Osnovno je da stanovništvo sluša naše preporuke i to je jedini način da zaustavimo epidemiju. Ono što možemo da uradimo je da otkrijemo kontakte i zahvaljujemo se puno Policiji Brčko distrikta BiH koja nam pomaže u tome", kazala je Nikolić.

Istakla je kako je produženje vremena izolacije s 14 na 28 dana s gledišta struke itekako dobra mjera jer, kako je kazala, na taj način će se u kućama zadržati i oni koji nisu zaraženi te neće biti u prilici da dođu u kontakt sa zaraženima, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Uskrsna čestitka gradonačelnika Brčkog

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom