Bosna i Hercegovina     | 04.04.2020. 16:34 |

Deminerske organizacije - Hitno imenovati članove Komisije za deminiranje

FENA Saopćenje

SARAJVO, 4. aprila (FENA) - Deminerske i monitoring organizacije u Bosni i Hercegovini, povodom Međunarodnog dana borbe protiv mina, 4. aprila, u otvorenom pismu zahtijevaju da Vijeće ministara BiH hitno imenuje članove Komisije za deminiranje zbog sigurnosti građana BiH.

Zahtijevaju i da institucije omoguće reakreditacije deminerskih organizacija, što bi omogućilo izvršenje ugovorenih projekata deminiranja nakon prestanka stanja prirodne nesreće, plasman značajnih sredstava koje su obezbijedili Evropska unija i međunarodni donatori.

Medijima ove organizacije skreću pažnju da prate i redovno izvještavaju o tom pitanju.

- Obraćamo se otvorenim pismom medijima i institucijama koje su dužne obezbijediti uslove za izvršenje dugoročnih ciljeva deminiranja u Bosni i Hercegovini od značaja za sigurnost Bosne i Hercegovine, zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

Ove godine dočekujemo Međunarodni dan borbe protiv mina u vrijeme pandemije izazvane virusom COVID 19 i s potpuno blokiranim sistemom za borbu protiv mina i minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, na što ukazuju i međunarodni subjekti u BiH.

Zbog neimenovanja članova Komisije za deminiranje, Vijeće ministara  BiH je dovelo zemlju u stanje opće opasnosti od mina i minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata i bez pandemije izazvane virusom COVID 19 - upozoravaju iz Deminerske i monitoring organizacije u BiH.

Te organizacije pitaju Vijeće ministara BiH - Ko i na koji način će evakuisati povrijeđenu osobu ukoliko se desi minska nesreća bilo gdje u BiH te ko će  ukloniti i uništiti minsko-eksplozivno sredstvo prijavljeno od građana BiH?

Iz procesa deminiranja su isključene vladine organizacije - "bataljon oružanih snaga BiH, timovi Federalne uprave Civilne zaštite, timovi Republičke uprave Civilne zaštite“, međunarodne i lokalne nevladine organizacije, kao i komercijalne organizacije, što predstavlja 95 posto svih deminerskih kapaciteta u BiH ili 1.000 radnih mjesta.

- Stanje prirodne nesreće uzrokovano virusom korona će potrajati, ali za to vrijeme neće biti otklonjena minska opasnost po stanovništvo Bosne i Hercegovine. Naprotiv, što stanje prirodne nesreće bude duže trajalo, uzimajući u obzir i ekonomsko stanje u zemlji,  rast će i opasnost od mina. Gubitak poslova i nedostatak sredstava za život natjerat će mnoge da u minski sumnjivim područjima potraže izvore prihoda (sječa ogrjevnog drveta, sakupljanje šumskih plodova, a u nekim sredinama i sjetva osnovnih životnih namirnica) - navodi se u saopćenju.

Deminerske i monitoring organizacije preporučuju građanima BiH da se pridržavaju trenutnih mjera vezanih za pandemiju COVID-19 i ne ulaze u minski sumnjiva područja  'jer ih i tamo čekaju tihe ubice'.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

PSBiH - Održana sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'