Stranačke aktivnosti     | 04.04.2020. 20:28 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

FENA Saopćenje

Alma Kratina: Utvrdimo lanac odgovornosti pri donošenju  diskriminirajućih odluka; odgovore tražimo od premijera  i vlade federacije ali i kantonalnih premijera, općinskih načelnika i gradonačelnika!

 Opravdano je nezadovoljstvo opštinskih, gradskih i kantonalnih nivoa vlasti načinom raspodjele sredstava iz budžeta Federacije BiH.

Visina sredstava opredijeljena prema općinama sa malim brojem stanovništva u velikim iznosima u odnosu na mnogoljudne kantone kao što je TK ili velike gradove kao što je Zenica, predstavlja  potpuni apsurd i nemogućnost da se razumno pojasne kriteriji koji su doveli do ovakve odluke Vlade.

Parlament Federacije je kroz usvajanje budžeta usvojio i iznos od 21 milion KM za transfere nižim nivoima vlasti. Pitanje dodjele ovih sredstava je u ingerenciji Vlade Federacije u kojoj  ne sjede ministri Demokratske fronte.

Vlada je uputila  Javni poziv za dodjelu ovih sredstava kantonima i općinama i pitanje na koje građani očekuju odgovor je zasigurno da li su načelnici općina, gradonačelnici  i premijeri kantona aplicirali na pomenuti poziv. Demokratske fronta zahvaljujući neprovođenju potpisanog koalicionog sporazuma i neparticipiranju na mjestima odlučivanja ne preuzima ni dio odgovornosti za propuste premijera u ZDK. Ovo je još jedna od situacija u kojoj je neophodno znati ko sve u lancu odgovornosti nije reagovao u interesu građana.

Ako jesu reagovali, neophodno je da znamo ko i šta se tražilo sa nivoa općina i kantona kao pomoć u provođenju mjera zaštite stanovništva u uslovima  proglašene COVID-19 pandemije i šta je traženo od Vlade kao pomoć za neophodne infrastrukturne projekte   neophodne za  građane.

Neformiranje nove Vlade na Federalnom nivou  i sve političke opstrukcije koje se formalno i neformalno odvijaju od proglašavanja rezultata Općih izbora u pravcu formiranja Vlade Federacije ali i Vlada na nivou kantona  mogućnost su da se  provode Odluke iza kojih kao politička partija nikada ne bismo stali niti učestvovali u njima.

 U Zeničko dobojskom kantonu smo  donijeli jasnu odluku da smo spremni učestvovati u formiranju nove skupštinske većine  i rekonstrukciji  Vlade u kapacitetu koji imamo.

 U tom smislu odgovornost za kašnjenje u određenim aktivnostima koje se provode na razini Kantonalnog kriznog štaba ali i Vlade Zeničko dobojskog kantona u ovim uslovima preuzimaju politički subjekti koji  su iz sebi znanih razloga usporavali procese rekonstrukcije Vlada u skladu sa postignutim koalicionim sporazumima.

 Zastupnici Demokratske fronte u Parlamentu Federacije i Kantonalnim skupštinama  su se stavili na raspolaganje Federalnom kriznom štabu u skladu sa svojom strukom odmah nakon proglašavanja stanja nesreće i učinit ćemo sve da kroz  oba Doma Parlamenta Federacije utičemo na donošenje Odluka koje će kroz zakonsku legislativu smanjiti  štetne posljedice pandemije.

Moramo svi zajedno učiniti sve da očuvamo zdravlje  naših  građana ali  i učiniti sve da se utvrde krivci za pogrešne odluke u ovim teškim danima i počnu donositi odluke kroz koje će se vidjeti da svi građani  vrijede isto bez obzira iz kojeg kantona dolaze.

 Da zaključimo: Bez obzira na sve rečeno, pod hitno se mora očitovati Vlada FBiH i argumentirati kriterije za ovakvu raspodjelu . Ukoliko se pokaže, a sve su prilike da će tako biti, da kriteriji, a među njima i broj populacije u jednoj administrativnoj jedinici i na osnovu toga ravnopravna podjela sredstava – nisu dosljedno ispoštovani, ova odluka moraće doživjeti temeljnu transformaciju. Ako treba – i poništiti je!

 

Predsjednica KO DF ZDK i

Šefica Kluba zastupnika DF-a u ZD Parlamenta FBIH,

Alma Kratina

 

Reakcija Zlatana Begića, zastupnik Demokratske fronte u ZD Parlamentarne skupštine BiH

Gospodine premijeru, sramota! Da DF ima svoje ministre u Vladi Federacije sad bih tražio njihove ostavke ili smjenu po kratkom postupku zbog ovakve odluke Vlade u pogledu raspodjele pomoći kantonima, gradovima i opštinama u vrijeme pandemije!

 Je li zbog ovoga HDZ blokira formiranje federalne Vlade već 18 mjeseci, ne dozvoljavajući implementaciju izbornih rezultata - još malo pa dvije godine nakon izbora? S druge strane, ništa novo, ako imamo u vidu raspodjelu javnih prihoda gdje smo prikraćeni za stotine miliona u prethodnim godinama, što je mnogo veći problem, i u pogledu iznosa, i u pogledu vremenskog trajanja sistemske diskriminacije građana TK.

Također će se morati riješiti pitanje zašto, pored Tuzle koja od Elektroprivrede (potpuno opravdano!) dobija 5 miliona KM na godišnjem nivou zbog posljedica zagađenja, druge okolne opštine/gradovi u TK koje također trpe direktne posljedice zagađenja istovremeno dobijaju po ovom osnovu 0,00 (nula) KM, koliko mi je poznato!

Te stvari će se morati mijenjati! Valjda je svaki čovjek jednako vrijedan ma gdje da živi! I u pandemiji, i bez nje!

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo