Bosna i Hercegovina     | 05.04.2020. 10:31 |

Krizni štab KS - Zadržati mjeru zabrane za mlađe od 18 i starije od 65 godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa insistira i traži od Štaba civilne zaštite da na području ovog kantona zadrži u primjeni mjeru zabrane kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Ovakav zaključak jednoglasno je donesen na sjednici Štaba održanoj u subotu, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Ključni argument za zadržavanje ove mjere na snazi pronašli su u činjenici da je tokom dosadašnjeg trajanja epidemije neznatan broj osoba koje pripadaju ovim dobnim skupinama zaraženo koronavirusom.

Članovi Štaba također ističu kako je cilj da se i u narednim sedmicama, kada se očekuje vrhunac epidemije i u Kantonu Sarajevo i dalje zadrži ovako mali broj zaraženih stanovnika iz ovih rizičnih grupa.

Zaključili su i da će, u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, zatražiti od svih poslodavaca oslobođanje od radnih obaveza jednog roditelja u porodicama gdje rade oba, kako bi se on u ovom kriznom periodu mogao posvetiti čuvanju svoje malodobne djece, odnosno djeteta. 

Krizni štab je na ovoj sjednici zaključio da je u vremenu dok traje epidemija neophodno centraliziranje svih preporuka i instrukcija upućenih stanovništvu, ali i uposlenim u svim zdravstvenim ustanovama.

Kao referentnu ustanovu u ovom pogledu istakli su Zavod za javno zdravstvo KS, koji će vršiti kontinuirano prevođenje i distrubuciju preporuka i mjera koje nalaže Svjetska zdravstvena organizacija, a koje za cilj imaju uspješno prevazilaženje aktuelne  pandemijske krize.

Članovi Štaba su dodatno precizirali i puteve pacijenata, posebno onih koji se upućuju prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i to, prije svih, onkoloških i dijaliznih pacijenata.

Date su i preporuke da se nabave i određene količine seroloških testova, jer se do sada javio i značajan broj osoba koje su pozitivne na koronavirus, a nemaju nikakvih simptoma.

Još su jednom naglasili značaj provođenja samoizolacije te, kada je to neophodno i prinudne izolacije, kako bi se preduprijedilo širenje zarazne bolesti COVID – 19.

                                                                                  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Objavljen Javni poziv za prijavu zdravstvenih ustanova koje će vršiti dodatne preglede kože 

KS - Objavljen javni poziv za sufinansiranje projekata udruženja iz oblasti zdravstva

Ministarstvo zdravstva KS insistira na hitnoj reakciji nadležnih organa povodom 'slučaja krađe'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo