Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 15:35 |

Čolić: Čekamo na upute Ministarstva zdravstva Federacije BiH

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 6. aprila (FENA) - Iako je Vlada Federacije BiH odlučila da će sredstva u borbi protiv pandemije koronavirusa biti usmjerena na nabavku medicinske opreme, a koja će potome biti upućena kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, ministrica zdravstva u Vladi TK Dajana Čolić je rekla da Ministarstvu zdravstva TK još uvijek nije dobilo zvanične informacije o sredstvima koja će biti dodijeljena Tuzlanskom kantonu.

-Još uvijek ne znamo o kakvim se sredstvima radi niti znamo kriterije o podjeli sredstava. Ono što ja mogu reći da smo mi u raspoređivanju zaštitne opreme, kriterije pravili na osnovu uposlenika zdravstvenih ustanova s obzirom da se radi o medicinskoj opremi, s obzirom da su medicinski radnici oni koji tu opremu trebaju koristiti. Međutim, kada je u pitanju raspored financijskih sredstava u obzir će se morati uzeti broj osiguranih osoba u pojedinim općinama i gradovima TK-a te broj pozitivnih osoba u izolaciji - kaže ministrica zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

Kako je pojasnila, prema njenim informacijama u Tuzlanskom kantonu su zaražene tri malodobne osobe među kojima je dvoje djece do 6 godina. Sve troje su stabilnog stanja. Kada je u pitanju testiranje zdravstvenih radnika, njih 273 je testirano na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i na koronavirus je pozitivno 10 osoba. Kada se govori o Klinici za srce, testirane su 53 osobe i pozitivno je 14 radnika.

Iz jednog od glavnih klastera u Tuzlanskom kantonu, gdje je i najveća karantena trenutno, mještani srebreničkog sela Špionice najavlju prosvjede.

- Kao ministrica nisam ni donijela odluku o karanteni niti o izolaciji u Špionici. Mi smo informirani da je Krizni štab grada Srebrenika donio Odluku o karanteni-izolaciji. Dakle, radi se o dva različita pojma. Odluku o karantenu može samo proglasiti federalno Ministarstvo zdravstva, a Odluku o izolaciji proglašava kantonalno Ministarstvo zdravstva. Ovdje će se vjerovatno proglasiti izolacija o ograničenjima kretanja. Dakle, radi se o naselju koje ima oko 460 stanovnika. Ponovno naglašavam, niti je Ministarstvo zdravstva, niti naš krizni štab do unazad tri dana dobio bilo kakav zahtjev da se proglasi karanten na područje mjesne zajednide Srednja Špionica - istaknula je ministrica Čolić.

Novinarima je pojasnila da su se, kada je u pitanju Srednja Špionica, obratili federalnom Ministarstvu zdravstva i federalnom Zavodu za javno zdravstvo.

- Zatražili smo da nam rastumače kako se možemo postaviti prema osobama koje su zaražene u mjesnoj zajednici Špionica Srednja. Čekamo odgovor. Za sada se držimo smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, da osobe koje su pozitivne trebaju biti u kućnoj izolaciji, kao i osobe koje su prvi kontakti pozitivnih osoba ostaju u kućnoj izolaciji. Također, osobe koje imaju težu kliničku sliku trebaju biti posebno smještene, da li u kućnu izolaciju ili idu na UKC Tuzla, ili ćemo dobiti aktivnu odluku federalnog Ministarstva zdravstva - zaključila je ministrica zdravstva u Vladi TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kadrić obišao novootvorenu firmu za proizvodnju medicinske opreme u Brčkom

Vlada KS će nabaviti dodatnu medicinsku opremu zdravstvenim ustanovama

Kantonalna uprava CZ informisala Vladu o podjeli zaštitne medicinske opreme

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'