Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 16:21 |

Hadžibajrić: Općina Stari Grad promptno djeluje na terenu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić obratio se danas javnosti na pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo kazavši da se u toj općini aktivnosti borbe protiv koronavirusa Covid-19 i njegovih posljedica podijeljena na segmente zdravstva i privrede.

- Općina je u punom kapacitetu pomogla Dom zdravlja Stari Grad. Odobrena su sredstva od oko 28.000 KM za nabavku zaštitne opreme, dezinficijenasa, deterdženata i ostalih sredstava za koje je ova zdravstvena ustanova iskazala potrebu. Danas se očekuje isporuka 214 zaštitnih odijela za medicinske radnike i to košta oko 15.000 KM - naglasio je.

Istaknuo je da se, u saradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom "Vratnik", već 15 dana vrši konstantno pranje i dezinfekcija ulica na području općine, a izdvojeno je oko 6.500 KM za nabavku goriva za vozila kojima se vrši ovaj posao, za što će danas će biti odobrena dodatna sredstva.

- S Narodnom kuhinjom Stari Grad imamo dobru saradnju. Starima i iznemoglima koji nisu u mogućnosti preuzeti svoje obroke, oni se isporučuju na kućne adrese, u saradnji s Udruženjem 'Generacija' - pojasnio je.

Načelnik je govorio i o podršci privrednicima, navodeći da je za pola mjeseca za sve korisnike poslovnih prostora i javnih površina i svega od čega Općina ima prihod umanjili za 50 posto, a za mjesec april su ih oslobodili plaćanja za 100 posto.

- Sredstvima od 400.000 KM koja smo izdvojili preko Civilne zaštite, zatim 100.000 KM iz budžeta Općine i ovoga čime je Općina oslobodila zakupce, to je oko 1.400.000 KM direktne i indirektne pomoći - kazao je Hadžibajrić.

Dodao je također da su dodjeljivane i uručene na kućne adrese jednokratne pomoći onima kojima je to najpotrebnije, a što je ujedno bila prilika da se detaljno sagledaju sve potrebe najugroženijih u trenutnim okolnostima.

Načelnik je poručio građanima da će im Općina sa svim svojim kapacitetima biti na usluzi i u predstojećem periodu, te ih je pozvao da ostanu u domovima i slijede preporuke struke, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

FUP podnio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Ibrahima Hadžibajrića

Aarhus centar u BiH nastavlja podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak

Izglasan opoziv Ibrahima Hadžibajrića s pozicije načelnika Starog Grada

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana