Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 18:31 |

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS ističe značaj samoizolacije i karantina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa od početka pandemijske krize na svim svojim sastancima kontinuirano ističe značaj samoizolacije i karantina.

Iz tog razloga, poruku o njihovoj važnosti ponovno i na ovaj način upućuju prema stanovnicima Kantona Sarajevo.  

S tim u vezi, kao referentna zdravstvena ustanova, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je odmah po datim instrukcijama i savjetima Svjetske zdravstvene organizacije preveo i pripremio informativni letak na pomenutu temu.

Njegov cilj je da sa najbitnijim informacijama o ovim izuzetno značajnim preventivnim mjerama upozna sve naše sugrađane. 

- U vrijeme epidemije uzrokovane koronavirusom, mnogi od nas su primorani ostati u svojim kućama, odnosno stanovima u samoizolaciji ili karantinu. Ako ste bili izloženi riziku od zaraze novim koronavirusom, ostankom kod kuće štitite svoje kolege, prijatelje i širu zajednicu. Vaš ostanak kod kuće također doprinosi suzbijanju i sprečavanju širenja virusa - poručuju iz Zavoda.

Dodaju kako su svjesni da samoizolacija može biti neugodna i stresna, ali savjetuju da se pokušaju pronaći načini koji će olakšati to razdoblje, te za primjer navode održavanje redovitog kontakta s prijateljima i porodicom putem telefona ili društvenih mreža.

Naglašavaju kako u ovom informativnom letku svi možemo pronaći osnovne informacije potrebne svima nama ukoliko se nađemo u samoizolaciji ili karantinu.

Letak se nalazi na linku Zavoda za javno zdravstvo KS: https://www.zzjzks.ba/wp-content/uploads/2020/03/Untitled-attachment-00004-1.pdf, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo