Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 12:56 |

Umirovljenica iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja pomaže u borbi protiv koronavirusa

FENA Mevlida Ridžal

GORNJI VAKUF-USKOPLJE, 9. aprila (FENA) - Članovi mnogih udruženja, organizacija i grupa ovih dana pomažu svima kojima je potrebno, a slike s terena o humanim misijama koje se provode, preplavile su društvene mreže.

Za ovo kratko vrijeme, cijela knjiga mogla bi se napisati o humanosti mladih okupljenih u Crveni križ Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koji svakodnevno obilaze svoje sugrađane, a posebno starije osobe, noseći im hranu, higijenske potrepštine, lijekove...

A kada se među njima nađe ime tajnice Karate kluba "Sloga“ Zrinke Jerković iz naselja Dobrošin, nekadašnjeg geometra, a danas umirovljenice, onda priča o humanosti u toj općini, koju koronavirus nije, nažalost, mimoišao, ima novu dimenziju.

-Ma, to su divna djeca, volonteri, mladići i djevojke, koji su pokazali da imaju veliko srce i da su, naravno, naša budućnost - kazala je ova žena, koja se i sama često nađe pred vratima ugroženih sugrađana.

Dodaje da joj to ne predstavlja nikakav napor i da je izuzetan osjećaj kada znate da ste učinili dobru stvar i nekome pomogli.

-U mirovini sam od 2004., ali sam do sada volonterski mnogo radila o čemu ne volim baš pričati, jer nisam od onih koji traže pozornost. Jednostavno, ne mogu sjediti ako svi čine napore da se prevaziđe ova nedaća u kojoj smo se našli - naglasila je.

Smatra kako su, ipak, najugroženije starije osobe koje bi, možda, bile zaboravljene da nije mladih koji ih u posljednje vrijeme obilaze, pomažući im na razne načine.  

- U većini slučajeva oni žive sami. Oni su vam, zapravo, i sami kao djeca. Obraduju se i ohrabre ako im uputite pokoju lijepu riječ ili osmjeh. Tako ih osvojite, a da ne govorim ako uradite nešto što oni ne mogu – kazala je ova Gornjovakufljanka.

Ističe da je stanje u vezi novog koronavirusa moguće prevazići "samo zajedničkim snagama i na način što će ljudi konačno početi vjerovati jedni u druge, bez obzira na vjeru i naciju“.

Na kraju, na pitanje da li osjeća strah da bi se mogla zaraziti dok pomaže drugima, kaže kako "na takvu mogućnost i ne pomišlja“.

-Jer, da je drugačije, ne bih ovo radila -  zaključila je Zrinka Jerković.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čavara nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća Gornji Vakuf - Uskoplje

Predstava 'Taximetar' oduševila publiku u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Jajcu

Pripadnici Oružanih snaga BiH pohvaljeni i nagrađeni za humana djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana