Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 16:55 |

Ambasadorica Rauber Saxer: Pridržavajte se svih mjera koje su vlasti propisale

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer je u kolumni za AJB portal pozdravila brzu reakciju vlasti na situaciju izazvanom virusom COVID-19.

Ona navodi da se odluke donose brzo i preko entitetskih i etničkih granica. Predsjedništvo BiH izdaje zajedničke izjave o kriznoj situaciji.

- Snažno pozdravljam ovo jedinstvo. Sada je vrijeme za djelovanje u jedinstvu protiv ovog nevidljivog neprijatelja. Kriza pokazuje kako se isplati raditi zajedno i međusobno komunicirati. Ne treba ni spominjati da se dodatna oprema i sredstva moraju raspodijeliti pošteno, prema vjerodostojnim kriterijima – navodi ona.

Ističe da je dobra vijest i da kriza povećava inovativnost i solidarnost u BiH. Mnoga poduzeća su se brzo prilagodila i promijenila svoje proizvodne linije, na primjer, za izradu maski ili zaštitnih vizira, ili svoje kanale distribucije na, na primjer, kupovinu putem interneta i kućnu isporuku. IT stručnjaci rade putem „hackatona“ na razvoju novih IT rješenja. Građani čine dodatne napore kako bi pomogli svojim starijim susjedima.

 - Sljedećih će nekoliko sedmica biti presudno. Molim vas da ostanete u svojim domovima  čak i ako se vrijeme poboljša – apelirala je ambasadorica Švicarske u BiH.

Dodaje da, ako se svi građani i građanke još nekoliko sedmica budu strogo pridržavali svih mjera socijalne udaljenosti, najgore bi moglo biti gotovo prije nego što je stvarno i počelo u Bosni i Hercegovini.

- Govorim iz perspektivne zemlje koja je teško pogođena krizom virusa COVID-19. U Švicarskoj je više od 21.700 potvrđenih slučajeva, a 767 osoba je preminulo (7. april 2020, 9.00 sati.). Mjereći prema broju zaraženih na milion stanovnika, Švicarska se ubraja među zemlje sa najviše zaraženih. Javni život i naša privreda su se gotovo u potpunosti zaustavili. Broj slučajeva ubrzano raste i u BiH. S dužim danom i ljepšim vremenom i približavanjem Uskrsa biće teško zadržati ljude kod kuće. Stoga apeliram na sve da ostanu strpljivi i pridržavaju se svih mjera koje su vlasti propisale – istaknula je ambasadorica Rauber Saxer.

Nadalje, apelira na vlasti na svim nivoima da nastav sa svojim dobrim radom. Važno je, navodi ona, da koordiniraju mjere koje poduzimaju i svoju komunikaciju.

- Od ključnog značaja je da pružite jedni drugima pristup podacima i pomognete si međusobno kako biste povećali spremnost i osigurali kvalitet usluga u bolnicama. Pomoć izvana je tu. Švicarska je također dala svoj doprinos brzoj nabavci medicinske opreme, kao i mnoge druge zemlje i organizacije. Sad kad ovaj materijal stiže, od vitalnog značaja je da se postavi dobar sistem koji će osigurati da materijal stigne gdje je trenutno najpotrebnije - navodi  ambasadorica Švicarske.

Napominje da su se međunarodne kreditne linije otvorile vrlo brzo i „nema potrebe za otvaranjem rezervi Centralne banke“. Naprotiv, bh. ekonomija sada, više nego ikad prije, mora imati potvrdu sigurnosti da valuta ostaje stabilan i pouzdan temelj ekonomskog sistema. Ono što je potrebno je u potpunosti usvojen budžet, koji se kasnije, naravno, može prilagoditi.

- Misli pozitivno: svaka kriza posije i sjeme mogućnosti, ili „u svakom zlu, neko dobro“, kako kaže uzrečica. Dok će medicinsko osoblje narednih sedmica biti zauzeto borbom za živote, važno je razmišljati šta će biti nakon trenutne krize. Zemlje širom svijeta se suočavaju s posljedicama neposvećivanja dovoljno pažnje svojim zdravstvenim sistemima. Gledano kratkoročno do srednjoročno, važno je osigurati da se pandemija ne vrati u drugom valu. Modernizacija i reforma zdravstvenog sistema treba biti od visokog prioriteta - ističe ambasadorica Rauber Saxer, dodajući da pred bh. vlastima leže brojni izazovi.

Navodi da, dok koronavirus drži sve fokusirane na sadašnjost i neposrednu budućnost, „ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu da preskoči prepreke i velikim koracima preuzme sve neophodne reforme“.

Ovo je mogućnost za političare na svim nivoima da se zajednički fokusiraju na posao koji treba obaviti. Iako smo i sami teško pogođeni, uvjeravam vas da Švicarska stoji uz vas. Nastavit ćemo sa našom saradnjom naročito u područjima zdravstva, ekonomije i dobrog upravljanja, za dobro svih građana. Stoga vas sve pozivam da #mislitepozitivno i iskoristite ovu mogućnost – zaključila je ambasadorica Rauber Saxer.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'