Ekonomija     | 10.04.2020. 11:10 |

SSSBiH - Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom 42,85 posto

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za mart ove godine iznosila je 2.235,72 KM i za 182,36 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. 

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za januar ove godine iznosila je 958 KM i istog je iznosa kao prosječna plata isplaćena u decembru 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 42,85 posto.

S obzirom da je sredinom mjeseca proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH  i da je uvedena obavezna cjelodnevna izolacija za djecu i starije od 65 godine, te zabranja kretanja za sve građane od 20.00 do 05.00 sati, došlo je do značajnog povećanja kupovine osnovnih prehrambenih namirnica i sredstava za održavanje higijenu, dezinfekciju, te lijekova.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine - prehrana (49,8 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (15,7 posto), higijena i održavanje zdravlja (12,2 posto), obrazovanje i kultura (2,2 posto), odjeća i obuća (8,9 posto), prijevoz (5,6 posto), te održavanje domaćinstva (6,7 posto).  

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo