Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 14:26 |

Mesihović: Situacija zasad zadovoljavajuća, poštovati mjere

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Ministar zdravstva Rusmir Mesihović kazao je da je Kanton Sarajevo u, zasad, zadovoljavajućoj fazi što se tiče virusa korona, ali i pozvao stanovništvo da poštuju mjere posebno drže socijalnu distancu.

Na online konferenciji za medije Kantonalnog štaba KS naglasio je da je formiran stručno naučno-konsultativni tim sastavljen od stručnjaka različitih specijalnosti, koji bi trebalo da pomognu u borbi protiv virusa korona.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav naglasila je da je jučer u Kantonu Sarajevo urađeno 189 testova, od čega su dva pozitivna slučaja.

Na Klinici ‘Podhrastovi’ KCUS-a je 16 pacijenata, jedan je na respiratoru.

Dosad je u KS testirano 1.060 osoba. Ukupan broj pozitivnih laboratorijski potvrđenih na koronavirus je 59 slučajeva, od čega su četiri retestirani (ide se prema potpunom oporavku).

- U toku ove sedmice ukupan broj pozitivnih, laboratorijski potvrđenih, je osam slučajeva. Četiri su smrtna slučaja, u tom periodu - naglasila je.

Zabrinuti su, kaže, zbog kršenja mjere samoizolacije te je apelirala na stanovništvo ‘da nas ne zavede lijepo vrijeme’. Javnozdravstvene mjere definitivno, kaže, donose rezultate i doprinose poboljšanju zdravlja stanovnika.

Po podacima MUP-a KS bilo je 1.190 kršenja samoizloacije po dojavama, 20 u posljednja 24 sata. Bila su i 582 slučaja kršenje policijskog sata, u posljednja 24 sata 21 slučaj. Prisilna izolacija prekršena je u četiri slučaja, jedna za posljednja 24 sata.

Na pitanje u vezi sezonsku gripe, kaže da je u krivulji pada, ali će se pratiti do sredine maja ove godine. Kumulativno, dosad je bilo 66.601 akutnih respiratornih infekcija, 9.810 bolesti sličnih gripi, a 15 teških respiratornih infekcija.

Podsjeća da se sezonska gripa prati od 40. sedmice prethodne kalendarske godine (od 30. 09.2019.) do 20. sedmice ove godine (sredina maja ove godine).

Upitana za obdukciji umrlih od koronavirusa dr. Pilav je kazala da je za to nadležan Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta UNSA te da postoje tačna pravila kako se radi obdukcija umrlih od zaraznih bolesti.

- Krizni štab može razgovarati o zaštitnoj opremi koja je ista onoj koju takođe prikupljamo i za kolege iz drugih zdravstvenih ustanova. Zapravo, prikupljamo sve informacije i, preko Štaba civilne zaštite KS, udovoljava se tome - kazala je.

Direktor Doma zdravlja KS Muhamed Ahmić govorio je o funkcioniranju tzv. covid ambulanti za koje kaže da će imati trijažni punkt, punkt za liječnički pregled, punkt za brze dijagnostike za pacijente. Nedostaje, kaže, punkt za organizirano uzimanje briseva, u slučajevima kad je to medicinski indicirano da se uzimaju.

Dodaje da će i svi telefonski pozivi, koji se upućuju prema domovima zdravlja, biti protokolisati i evidentirani (ko je zvao, kad i kakve je upute dobio).

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana