Ekonomija     | 10.04.2020. 15:50 |

Košarac s delegacijom USAID-a: Dogovorena podrška sektoru turizma u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac organizovao je danas videokonferenciju sa predstavnicima Misije USAID-a predvođenom direktorom za BiH Nancy J. Eslick, sa kojima je razgovarao o aktuelnim temama.

U fokusu razgovora bila je trenutna epidemiološka situacija i posljedice koje koronavirus ostavlja na domaću privredu.

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost delegaciji USAID-a na humanitarnim aktivnostima i pomoći koju u novonastalim okolnostima pružaju građanima i zdravstvenim institucijama u BiH.

Prema njegovim riječima, negativni efekti epidemije koronavirusa ostavljaju trag na domaćoj ekonomiji, pri čemu je turizam jedna od privrednih grana koje najviše ispaštaju.

Naglašavajući da je ova privredna grana top sektor u BiH, ministar Košarac uputio je apel delegaciji USAID-a i zatražio konkretnu pomoć u ublažavanju negativnih posljedica epidemije koronavirusa na turističke kapacitete u BiH.

Delegacija USAID-a informisala je ministra Košarca da će od jula realizovati projekat podrške turizmu u BiH, koji će biti četiri puta veći u odnosu na aktuelne projekte koje ova misija provodi u energetskom sektoru u BiH.

Izrazili su spremnost da dio pomenutog projekta bude usmjeren na saniranje negativnih efekata epidemije koronavirusa na turizam. 

S tim u vezi, ministar Košarac najavio je da će u predstojećem periodu razgovarati sa entitetskim ministrima nadležnim za turizam, te predstavnicima turističkih zajednica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u cilju usaglašavanja konkretnih mjera za pomoć turizmu, koje će naknadno predstaviti USAID-u kako bi mogle biti inkorporirane u navedeni projekat.

Na današnjoj videokonferenciji bilo je riječi i o razvoju energetskog sektora u BiH, s naglaskom na obnovljive izvore energije.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o uslovima iz Trećeg energetskog paketa i ukazali na neophodnost usvajanja određenih zakonskih rješenja.

Ministar Košarac pozdravio je podršku misije USAID-a dosadašnjim aktivnostima u tom kontekstu, te naglasio da do rješenja treba doći na temelju stavova koje zastupaju nadležna entitetska tijela.

Izrazio je opredjeljenje da će za određene potrebe artikulisati kapacitete USAID-a, kao što je to do sada bio slučaj, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo