Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 15:31 |

Šeranić: Nema opuštanja, poštovati mjere naredne dvije do tri sedmice

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10. aprila (FENA) – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pozvao je građane da u naredne dvije do tri sedmice poštuju sve mjere za suzbijanje koronavirusa, kako bi se sačuvalo ono što je do sada postignuto.

- Ne treba da se opuštamo - naglasio je Šeranić i pozvao da se takvo ponašanje nastavi.

Podsjetio je da je Štab za vanrene situacije u RS-u danas preporučio građanima da na otvorenom prostoru i prodajnim objektima nose zaštitne maske i rukavice, da se ne kreću u grupama koje čine više od tri osobe, te da drže fizičku distancu od dva metra.

Istakao je da situacija sada nije ista kao prije mjesec dana ili dva mjeseca, kada je bila preporuka za maske nose samo oboljele osobe, odnosno oni koji ih njeguju.

- Širenje virusa nije vezano samo za porodična žarišta ili direktni kontakt, već se pojavljuju i podaci koji govore o tome da osobe zaražene koronavirusom ne mogu da identifikuju određeni kontakt od kojeg su potencijalno mogli da dobiju virus korona – pojasnio je on i dodao da maska predstavljaju i barijeru kako ne bi dodirivali usta ili nos neopranim rukama.  

Apelovao je na smanjenje socijalnog kontakta.

Šeranić je na konferenciji za novinare, nakon zasjedanja Štaba, rekao da poštivanje dosadašnjim mjera govori u prilog linearnog rasta epidemije u RS-u te da je neophodno zadržati odgovorno ponašanje kako bi se sačuvali životi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo