Bosna i Hercegovina     | 11.04.2020. 09:19 |

Novih 11 pozitivnih na koronavirus u RS, oporavljenih 110

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11. aprila (FENA) - U Republici Srpskoj (RS) koronavirus potvrđen je kod još 11 osoba, ukupan broj zaraženih sada iznosi 392, a oporavljenih je 110.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je danas na konferenciji za novinare da je u protekla 24 sata testirano ukupno 448 uzoraka, među kojima su i zdravstveni radnici te osobe koje završavaju izolaciju u Studentskom centru u Banjoj Luci, u kojem je trenutno 123 osobe.

Kada su u pitanju novi slučajevi zaraze, riječ je o šest muškaraca srednje životne dobi te pet žena, mahom srednje i starije.

Osam osoba je iz Banje Luke, po jedna iz Čelinca, te s mjestima prebivališta u Kalinoviku i Istočnoj Ilidži.

Kod dvije osobe utvrđeno je da su se zarazile zbog bliskog kontakta s pozitivnim na Covid-19, dvije su vezane za porodične klastete, dok drugi ne znaju kako su se zarazili.

-Zato je i uvedena mjera korištenja maski i rukavica u javnom prostoru, jer je virus u cirkulaciji u zajednici – rekao je Šeranić.

U Univerzitetsko kliničkom centru RS na respiratorima je trenutno pet pacijenata, a od općih bolnica u RS jedino ona u Gradišci i Prijedoru nemaju pacijente na liječenju.

Trenutno je u tom bh. entitetu pod zdravstvenim nadzorom 6.288 osoba, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 16.272 osobe.

Od posljedica koronavirusa preminulo je 14 osoba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'