Bosna i Hercegovina     | 11.04.2020. 12:09 |

Stari Grad Sarajevo donirao tablete učenicima u Donjem Vakufu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić uputio je donaciju od sedam tableta učenicima Treće osnovne škole Oborci, u Donjem Vakufu.

Istakao je da sva djeca imaju pravo na obrazovanje i da "ne smiju biti žrtve sistema koji nije dovoljno razvijen i prilagođen za online nastavu na nivou cijele zemlje".

Donacija je upućena  školi sa kojom postoji saradnja još od 2016.godine , saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

- Prije četiri godine smo posredovali u bratimljenju Treće osnovne škole Oborci sa našom OŠ“Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković“ sa Hrida i od tada se odvija međusobna saradnja i pomoć. Njima je gotovo nemoguće organizovati online nastavu i uvezati oko 200 učenika, ali su uložili maksimalne napore kako djeca ne bi zaostajala sa gradivom i ocjenama. Nažalost, u takvim sredinama su tehnički uslovi i opremljenost gotovo nikakvi, djeca nemaju računare, nemaju internet, ali bore se koliko mogu. Pomogli smo im i brzom poštom smo poslali sedam tableta za najugroženije porodice koje imaju troje ili četvoro djece, a nemaju računare niti mobitele - kazao je Hadžibajrić.

Direktor Treće osnovne škole Oborci Mustafa Hodžić kazao je da su se prilagodili novom sistemu obrazovanja, ali da to nije  nimalo lako u sredinama poput ove, naročito imajući u vidu da škola nema web stranicu, a neka djeca nisu imali ni internet. Pomoć nadležnog ministarstva potpuno je izostala, pa su prepušteni sami sebi i donacijama poput ove.

- Obratio sam se načelniku Hadžibajriću jer sam znao da će razumjeti naše probleme i pomoći nam koliko može. Sa djecom u nižim razredima radimo putem zatvorenih viber grupa, a sa višim razredima putem google aplikacije virtualna učionica. Jako je teško jer nemaju sva djeca iste uslove, nemaju svi roditelji mobitele. Ova donacija će nam biti od velike pomoći i zahvaljujem se načelniku u ime svih naših učenika i roditelja. Imamo nekoliko porodica iz kojih u školu ide po četvero djece, pa ćemo svakoj porodici dati po jedan tablet, kao i djeci bez roditelja- pojasnio je Hodžić.

Dodao je da je njihova škola bila potpuno nespremna za online sistem nastave.

- Preko noći se pojavila pandemija korona virusa i preko noći je naša škola morala preći na online  nastavu iako nismo  imali nikakvu opremu, niti su naši uposlenici prošli ikakvu obuku, ali snalazimo se - rekao je Hodžić.

Treća osnovna škola - Oborci nalazi se u naselju Oborci koje pripada Općini Donji Vakuf. Osim centralnog objekta u istom naselju se nalazi i područna škola Šeherdžik. Danas nastavu u oba školska objekta pohađa ukupno 186  učenika.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'